Hildegarda iz Bingna (1098–1179) je v svojih knjigah poudarjala, da zdravje najdemo v naravi, v sadju in zelenjavi, v začimbah in zeliščih, v dragih kamnih, kovinah. Zdravilne moči narave je povezala z zdravjem cele osebe. Beseda dieta je sestavljena iz grške besede „diaita", kar pomeni potek življenja. Prehrana je le del šestih pravil za zdravo življenje. Življenjski slog se odraža v naslednjih zlatih pravilih življenja ...
Zlata pravila za življenje
- Hrana je prva in osnovna medicina, če želimo ohraniti zdravje. Zdrava hrana in pijača imata zdravilne moči.
- Da bi ohranili in obnovili zdravje, uporabimo moč naravnih zdravil. Vesoljna energija, ki jo najdemo v štirih elementih (ogenj, zrak, voda in zemlja), lahko zdravi telo in dušo.
- Poskrbimo za dovolj gibanja, spanja in telesne aktivnosti. Zdravje se obnavlja s hojo in spanjem.
- Poskrbimo, da sta delo in počitek uravnotežena po načelu Ora et labora (Moli in delaj).
- Očistimo telo strupov s postenjem, s puščanjem krvi, moksanjem (Moksanje je oblika toplotne terapije z zeliščno cigaro; s segrevanjem spodbujamo akupresurne točke, da od njih dobimo še veliko več, kot le z masiranjem. Moksanje se uporablja tudi za odpravo vlage, hladu iz telesa.), kopelmi in savno. To se imenuje obnavljanje z izločanjem in izločanjem.
- Svoje šibkosti spremenimo v ljubeča dejanja duhovnega veselja, življenjske energije in ljubezni do bližnjega.
Izogibajmo se predelani hrani, polni nasičenih maščob, soli in sladkorjev, saj povzročajo:
- aterosklerozo, bolezni srca in žilja, kapi
- visok krvni tlak
- debelost
- sladkorno bolezen tipa 2
- cirozo jeter
- Alzheimerjevo bolezen
- vensko trombozo
- zaprtje (slabo prebavo)
- depresijo
- alergije na hrano
- prezgodnje staranje
- in številne druge
Jejmo raje ...
... zelenjavo:
- Koromač nas, ne glede na to, kako ga pripravimo, osrečuje, lepša kožo, dobro vpliva na prebavo in telesni vonj.
- Zelena, čičerika, buče, rdeča pesa, vodna kreša in solata krepijo možgane in zagotavljajo dobro prebavo.
- Kostanj dobro vpliva na možgane in krepi srce, jetra, želodec.
- Fižol vseh vrst in oblik.
- Čebula, toda vedno le kuhana.
- Brokoli, korenje, koruza, sladki krompir, bučke.
... žitarice:
- Pira je najstarejša žitarica – najboljša pri kuhanju in peki.
- Oves je primeren le za zdrave osebe; vpliva na kožo in boljše počutje.
- Pšenica se priporoča le za peko.
- Rž naj jedo le zdrave osebe; tisti, ki težko delajo in imajo veliko maščobnih zalog, škodi pa osebam, ki imajo šibek želodec.
- Ječmen škoduje zdravim osebam in tistim z anemijo in slabo prekrvitvijo.
... sadje:
- Jabolka: surova so za zdrave, kuhana ali pečena za bolne; prav tako so dobra stara, nagubana, ki jih uporabimo za kompot.
- Kutine so še posebej primerne za revmatizem in artritis.
- Rdeči in črni ribez, grozdje, maline, robide.
- Citrusi, melone, češnje, borovnice.
- Datlji