Ivanjščica, ki sedaj krasti travnike, rečemo ji tudi bela kresnica, belica, marjeta, marjetica, navadni hlabček, ljubičica, je polna vitamina C in A. Cvet in zel lahko nabiramo od maja do septembra, pomaga pa pri številnih obolenjih ...
... lajša kašelj, blaži bronhitis, čisti kri, pomaga pri vnetju ustne votline in grla, pomaga pri težavah z jetri in ledvicami, spodbuja apetit, je dober diuretik, odpravlja nespečnost, krepi metabolizem, če jo nanesemo na kožo pomaga pri oteklinah, ranah in kožnih stanjih. Najdemo jo do nadmorske višine 2000 metrov. Raste po travnikih, pašnikih, gozdnih obrobah, med grmovjem, kamnitih pobočjih. Nekateri jo gojijo tudi na vrtu kot okrasno rastlino.
Po dežju vedno posije sonce. In ko se malo osuši, še najbolje po 13. uri, takrat lahko naberete rože. Sonce mora posušiti jutranjo roso ne samo pri ivanjščici,
ampak pri vseh rastlinah, ki jih nabirate.
Cvetove in mlade liste uporabljamo za juhe, prikuhe, omlete, solate,
OPOZORILO!
Uživanje ni priporočljivo za nosečnice in doječe matere ali ljudi, ki imajo povečano tveganje za nastanek strdkov.
Čaj za izkašljevanje
1 čajno žličko posušenih cvetnih lističev ivanjščice prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo, osladimo z dobrim (gozdnim, hojinim ali smrekovim) medom. Čaja spijemo 3 do 5 skodelic na dan.
Čaj zoper angino
Pripravimo poparek iz listov in cvetnih koškov ivanjščice. Uporabimo 5 jedilnih žlic suhega zelišča in 1 liter vode. Pustimo stati 10 minut. Pijemo trikrat dnevno eno skodelico. Čaj osladimo z gozdnim medom.
Čaj za spanje
2 čajni žlički posušenih cvetov navadne ivanjščice prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati 10 minut ter precedimo. Čaj osladimo z kostanjevim medom. Popijemo še topel čaj ½ ure pred spanjem.
Žvečenje listov
V usta damo 10 listov navadne ivanjščice le te žvečimo. Žvečenje listov navadne ivanjščice pozdravi afte in druge ustne razjede.
Sok iz ivanjščice
Sok iz navadne ivanjščice, ki ga spomladi pridobimo iz rastline jemljemo 2 jedilni žlici s ½ kozarca vode, sok pomaga razstrupiti telo, tako pripravljen sok čisti tudi kri.
Za rane
Na vnete rane, ki se nočejo zaceliti, damo obkladek iz poparjenih cvetov ivanjščice. 1 čajno žličko posušenih cvetnih lističev ivanjščice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut, pustimo da se ohladi in precedimo. Namočimo gazo ter prekrijemo rano.
Solata za čiščenje krvi
Mlade liste in cvetne lističe ivanjščice dobro očistimo, narežemo in primešamo še topel krompir ali fižol. Solato začinimo s soljo, oljčnim ali belim oljem, česnom, jabolčnim kisom ali limoninim sokom ter vse skupaj dobro premešamo.
Sirup za izkašljevanje
5 pesti svežih cvetnih lističev ivanjščice prelijemo z 1 litrom hladne vode, pustimo stati 24 ur. Precedimo in dodamo 1 kg rjavega trsnega sladkorja, na rahlem ognju segrevamo 15 do 20 minut, da se sladkor raztopi namesto sladkorja lahko uporabimo gozdni med. Dobljena tekočina ne sme vreti. Kuhamo samo toliko časa, da se sladkor raztopi. Še vroče nalijemo v kozarčke in dobro zapremo. Sirup uporabljamo 5 krat na dan po 1 čajno žličko.
Vino iz ivanjščice
Potrebujemo: ¼ kg svežih cvetov ivanjščice, 1 limono, 1 l dobrega črnega vina.
Priprava: V kozarec s širokim grlom damo cvetove ivanjščice, na kolute narezano limono, vse prelijemo z vinom. Pustimo stati 3 tedne in precedimo. Vino čisti kri, uživamo ga 3 krat na dan po 1 jedilno žlico.
Praženec
Potrebujemo: 20 dag mladih listov ivanjščice, 2 mlada pora, 2 jedilni žlici mleka, 2 jedilni žlici olja, 4 jajca, sol, poper
Priprava: mlade liste operemo in jih prekuhamo v vreli vodi. Po nekaj minutah kuhanja jih odcedimo. Na segretem olju spražimo na kolute narezan por, ko se zmehčajo dodamo liste ivanjščice in pražimo, da vsa tekočina povre. Stepemo jajca, posolimo in popramo ter prelijemo preko zelenjave in spražimo. Zraven praženca ponudimo kakšno solato.
Prikuha
Potrebujemo: 5 dag listov in cvetov ivanjščice, 10 dag mladih listov navadne marjetice, 15 dag listov navadnega plešca, 5 dag mladih listov ozkolistnega trpotca, 1 mala rdeča čebula, 1 česen, 2 jedilni žlici moke, 3 dl mleka, 1 dl kisle smetane, 3 jedilne belega žlice olja, sol.
Priprava: mlade liste zelenjave operemo in prekuhamo v vreli vodi. Ko se zmehčajo jih odcedimo in drobno narežemo. Na olju prepražimo na drobno narezano čebulo in nanj damo na drobno narezano zelenjavo, premešamo, zalijemo z mlekom in posolimo. Na zmernem ognju kuhamo 5 minut. V malo hladne vode zmešamo moko, dodamo na drobno narezan česen ter umešamo v prikuho. Še malo prekuhamo in na koncu umešamo kislo smetano. Postreženo prikuho lahko okrasimo z cvetovi ivanjščice.
Solata iz ivanščic
Potrebujemo: 10 dag mladih listov navadne ivanjščice, 10 dag cvetov in mladih lističev navadne marjetice, 10 dag sira ementalca, 2 jedilni žlici oljčnega olja, 3 jajca, sok 1 limone ali dober jabolčni kis, drobnjak, sol in poper.
Priprava: mlade liste in cvetove navadne marjetice in mlade liste navadne ivanjščice operemo, odcedimo. Jajca skuhamo v vodi do trdega. Sir in trdo kuhana jajca narežemo na kocke in jih damo v posodo. Vse skupaj zmešamo, dodamo limonin sok ali jabolčni kis, oljčno olje in sol. Solato posipamo z drobno narezanim drobnjakom in takoj ponudimo.
Opis in recepte pripravil: Borut Cerkvenič
Foto: osebni arhiv