Britanski raziskovalci so odkrili povezavo med pomanjkanjem spanja in povečano željo po sladkem. Osebe, ki so dlje spale, so zaužile manj sladkorja in ogljikovih hidratov.
Študija je bila sicer narejena na majhnem vzorcu, bi pa rezultati študije lahko pripomogli k zmanjšanju vnosa sladkorja, ki ga zagotovo zaužijemo v prevelikih količinah. Po podatkih, objavljenih v American Journal of Clinical Nutrition, je bilo v raziskavo vključenih 42 oseb. Če so udeleženci spali najmanj 7 ur, so naslednji dan zaužili 10 gramov manj sladkorja v primerjavi s tistimi dnevi, ko so spali manj.
Nutricionisti sklepajo, da maksimalna dnevna količina sladkorja ne bi smela biti večja od 10 odstotkov skupnega kalorijskega vnosa. Raziskave kažejo, da dnevno zaužijemo 90 gramov sladkorja oziroma približno 18 kock sladkorja. Več kot 60 odstotkov sladkorjev dobimo iz industrijske hrane, ni pa skrivnost, da to umetno sladijo, ker sladkor daje okus. Želja po sladkem nam je vsem prirojena, prisotnost sladkorja v hrani pa spodbuja potrebo, da jo zaužijemo – bolj kot jo jemo, bolj si je želimo.
Organizem ima normalno potrebo po glukozi, ampak to lahko dobi tudi iz polnovrednih žitaric. Sladkor povečuje tveganje za debelost, sladkorno bolezen tipa II, bolezni srca, možgansko kap; prav takšna tveganja pa povečuje tudi pomanjkanje spanja.