Vsi ljubitelji brusnic se zdaj lahko veselimo, saj imamo dovolj 'materiala' za čudovite priboljške. Nekoliko grenkega in kiselkastega okusa so odlične za pripravo marmelad, džemov, tudi mezge in soka. Pa še zdrave so!
Kompot iz brusnic
30 dag brusnic preberemo, operemo in odcedimo. 80 g sladkorja zavremo v 1/8 litra vode. Dodamo brusnice in pri zmerni temperaturi kuhamo 25 minut. Ohlajene postrežemo.
Sok iz brusnic
Kilogram brusnic preberemo, operemo in pustimo stati. Odcedimo. Zavremo liter vode, dodamo brusnice in kuhamo tako dolgo, da oddajo ves sok. Potem jih pretlačimo skozi sito ali platneno krpo. Soku primešamo ½ kg sladkorja, še enkrat zavremo in kuhamo tako dolgo, dokler se sladkor ne raztopi. Še vroč sok nalijemo v steklenice in dobro zapremo.
Marmelada iz brusnic
Potrebujemo: 60 dag brusnic, 1 kg sladkorja z zgoščevalcem, ½ limone, 1 vrečko vanilijevega sladkorja. Brusnice preberemo, operemo in osušimo. Potresemo jih s sladkorjem in pustimo stati približno eno uro. Po eni uri dodamo še vanilijev sladkor, limonin sok in naribano limonino lupino ter vkuhamo. Marmelado še vročo spravimo v kozarce.
Brusnična mezga
Potrebujemo: ¼ kg brusnic, 3 dag jedilnega škroba, lupino ene limone. Brusnice očistimo in jih skupaj z limonino lupino v malo vode kuhamo do mehkega. Skuhane pretlačimo skozi sito ali platneno krpo. Dobljeno mezgo še enkrat prekuhamo in vmešamo jedilni škrob, ki smo ga predtem žvrkljali v mrzli vodi. Postrežemo toplo.
Brusnice na žganju
Potrebujemo: 1 kg svežih zrelih brusnic, 60 dag sladkorja, steklenico s širokim grlom, 1 liter tropinovega 50 % žganja. V kozarec s širokim grlom nalagamo plast sladkorja in plast svežih brusnic do vrha. Kozarec postavimo za 3 tedne na sonce, da se sladkor raztopi, nato do vrha dolijemo tropinovo žganje, dobro premešamo in pustimo stati še 14 dni. Kozarec večkrat pretresemo, da se tekočina dobro premeša. Tekočino z brusnicami prelijemo v steklenice s širokim grlom dobro zapremo in pospravimo v temen in hladen prostor (ni potrebno v hladilnik), najboljše v klet. Ko se sladkor stopi, mu dodamo do vrha steklenice tropinovo žganje, potresemo in zapremo.
Brusnice v vinu
Potrebujemo: 1 kg brusnic, ¾ kg sladkorja, ¼ litra lahkega rdečega vina, 2 skorji vanilije, 1 jedilno žlico zgoščevalca. Brusnice očistimo. Zavremo sladkor, vino in sesekljano vanilijo ter dodamo brusnice. Preden zavrejo jih odstavimo s štedilnika in jih pustimo stati 30 minut. Brusnice previdno preberemo iz tekočine in napolnimo steklenice s širokim grlom. Vino z dodatki še enkrat zavremo, dodamo zgoščevalec in vse skupaj zlijemo na brusnice. Tako jih pustimo stati toliko časa, da se napijejo sladkega vina in ne priplavajo več na površino. Steklenice hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič