Ledvice zmorejo izločiti tri do štirikrat manj strupenih odpadkov. Starejši se zato samodejno izogibajo beljakovinski hrani, saj za njo ostane veliko odpadkov, tudi njen presnovni izkoristek je manjši. Večina starejših je zato beljakovinsko podhranjenih. Kje je rešitev?
Problem presežemo z aminokislinskim prehranskim dodatkom MAP. Narejen je po revolucionarni formuli, ki omogoča kar 99-odstotni izkoristek beljakovin v našem telesu, hkrati ne obremenjuje izločal.
Beljakovine so gradniki
Beljakovine so zelo pomembne. So gradniki mišic; vsi encimi in hormoni so beljakovine, tudi hemoglobin in imunoglobulini imunskega sistema. Brez dovolj beljakovin ni trdnih kosti. A prebavni organi potrebujejo najmanj tri ure, da beljakovine razgradijo na sestavine – aminokisline. Problem se nadaljuje v celični presnovi: več kot polovica aminokislin se tam običajno ne izkoristi za tvorbo lastnih beljakovin. Telo jih razgradi v strupene dušične odpadke, ki zelo obremenjujejo jetra in ledvice. Izkoristek je odvisen od razmerja med osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih telo ne more ustvariti. Izkoristek je najvišji pri kokošjih jajcih (48 odstotni) in mesu (32 odstotni), a se pri presnovi živalskih beljakovin tvorijo razkrojki metionina. Metionin dokazano skrajšuje življenje in spodbuja razvoj degenerativnih bolezni. Uživanje rastlinskih beljakovin je sicer bolj varno, a njihov izkoristek ne presega 18 odstotkov. Z veganstvom in vegetarijanstvom zato tvegamo beljakovinsko podhranjenost.
Posledice podhranjenosti so pri starejših mnogoštevilne. Najprej se to pokaže na manj pomembnih organih (upadanje mišične mase, slabšanje kakovosti zob, las, nohtov in kože), saj telo v pomanjkanju namenja mikrohranila predvsem za prehrano vitalnih organov. Kasneje opešajo še ti.
MAP
Z rastlinskim izvlečkom esencialnih aminokislin MAP (Master Amino Acid Pattern) in delno spremembo prehrane lahko presežemo te probleme. Formulo MAP je po 22 letih študija uspelo patentirati prof. dr. Mauriziu Lucà-Morettiju z Instituta INRC iz ZDA. Esencialne aminokisline izvlečejo iz leče in jih po njegovi formuli sestavijo v prehranski dodatek. MAP sicer ne ustavi staranja, a mnoge starostne težave, ki so se pred tem odkritjem zdele neizbežne, so se sedaj pokazale kot posledica pomanjkanja beljakovin.
Klinične študije so potrdile blagodejnost prehranjevanja z aminokislinami MAP pri težavah, kot so opešane funkcije jeter in ledvic, obolenja prebavil in črevesja, sladkorna bolezen, prehranska intoleranca, alergije in astma, slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, bolečine zaradi čezmerne telesne teže, ošibelost srca, težave z dihanjem, multipla skleroza. MAP priporočajo pri kemoterapiji, driski, anoreksiji, bulimiji, splošni ošibelosti, denimo pri raku ali AIDS-u. Z MAP se zelo zmanjšajo tudi vročinski valovi v menopavzi.
Osnovni dnevni odmerek MAP si moški izračunajo po formuli: (telesna višina v centimetrih – 100) × 0,36; ženske pa po formuli: (telesna višina v centimetrih – 100) × 0,32. Več o pomenu beljakovin in MAP se poučimo v knjigi Beljakovine za življenje in smrt, avtorja dr. Iztoka Ostana.