Divji kastanj, jeloš ali konjski kostanj ima plodove, ki imajo obilo zdravilnih učinkovin. Še zlasti primeren je za vse, ki imajo težave z ožiljem in krvnim obtokom. Pripravimo ga lahko na več različnih načinov, kakor nam najbolj odgovarja.
Mazilo iz divjega kostanja
Potrebujemo: 15 dag čebeljega voska, 2 dl oljčnega olja, 2 dl mandljevega olja, 30 dag plodov divjega kostanja. Kostanjeve plodove na drobno narežemo ter dodamo mandljevo olje. Na ognju pražimo 15 min in precedimo. V drugi posodi stopimo čebelji vosek, ki smo mu dodali oljčno olje. Obe fazi (kostanjevo in oljno fazo) združimo še vroče in dobro premešajmo. Po želji lahko dodamo tudi 10 kapljic eteričnega olja sivke. Pustimo, da se mazilo ohladi.
Obloga iz kostanja
Kostanjevo moko in pšenično moko zmešajmo v razmerju 1 : 1 in prelijmo z dobrim jabolčnim kisom. Mešajmo toliko časa, da se zgosti. Tako pripravljeno oblogo nanesemo na prizadeto mesto ter prekrijemo z bombažno krpo. Oblogo lahko uporabimo v primeru krčnih žil, zlomov in zvinov, bolečih in utrujenih nog, ozeblin in oteklin.
Prašek pri krčnih žilah
Plodove divjega kostanja, lahko so od navadnega ali rdečega, olupimo in narežemo na rezine. V pečici ali sušilniku jih dobro posušimo. Ko so popolnoma suhi jih zdrobimo v prah. Uporablja se tako, da noževo konico prahu stresemo v 2 dl mlačne vode in popijemo zjutraj in zvečer.
Opozorilo:
S prahom delamo zelo previdno, ker je divji kostanj strupen.
Kostanjeva moka
Kostanjevo moko pripravimo tako, da plodove kostanja olupimo ter jih posušimo do suhega v električni pečici ali v sušilniku. Po koncu sušenja kostanje zmeljemo oz. zdrobimo.
Opis, recepte in slike pripravil: Borut Cerkvenič