Septembra in en del oktobra lahko nabiramo portulak ali tolščak. Rastlino že dolga stoletja gojijo v Indiji in na bližnjev vzhodu, v 16. stoletju pa je postala zelo priljubljena tudi v Evropi. Bogata z vitamini B, C, E, provitaminom A, železom, maščobami omega 3, rudninskimi snovmi, železom, magnezijem, kalcijem, kalijem, fosforjem, manganom.
Pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah, pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi, sprošča gladke mišice in znižuje krvni tlak, vpliva na okužbe in vnetja prebavil ter sečil ter številne druge stvari (več o tem jutri).
Namaz s tolščakom
Potrebujemo: 2 sirna namaza s smetano, 2 jedilni žlici oljčnega olja in 6 jedilnih žlic na drobno narezanega tolščaka. Sirni namaz s smetano, oljčno olje in narezan tolščak umešamo in namaz je gotov.
Tolščak pražen z jajci
Potrebujemo: 2 skodelici drobno narezanih poganjkov in listov navadnega tolščaka, 1 kozarec vode, 2 žlici belega ali olivnega olja, ščepec dobre misli, sol po okusu in 3 jajca. Vodo zavremo in v njej prekuhamo narezan navadni tolščak. V ponvi segrejemo olje spečemo jajca in dodamo prevret ocejen navadni tolščak.
Juha
Potrebujemo: 2 pesti tolščaka in koprivinih listov, drobno čebulo, dva korenčka, dva krompirja, 1 dl kisle smetane, poper, sol, dve jedilni žlici olja. Sesekljano čebulo, drobno narezana korenčka prepražimo na olju, nato dodamo sesekljan tolščak in koprive ter na kocke narezan krompir, zalijemo z 1 litrom vode in pustimo vreti pol ure. Na koncu dodamo sol, poper in kislo smetano.
Testenine s tolščakom
Potrebujemo: ½ kg zeli tolščaka, 30 dag testenin, 1 večjo čebulo, 5 jedilnih žlic olja, sol in poper po okusu. Na drobno narežemo čebulo in jo prepražimo na 2 žlicah olja, da postane lepo rumena. Dodamo opran in drobno narezan tolščak in blanširamo 15 minut. Po potrebi dolivamo vodo. Posolimo in popramo po okusu.
V slani vodi skuhamo testenine (polžke, makarone, špagete, široke rezance ipd.), odcedimo in jih damo v posodo z 3 žlicami olja. Na koncu dodamo še blanširano zelenjavo, vse skupaj zmešamo in takoj ko je še toplo postrežemo.
Solata s tolščakom
Potrebujemo: 1 veliko kumaro, 2 srednje velika paradižnika, 2 skodelici listov tolščaka, 1 jedilno žlico jabolčnega kisa, 3 jedilne žlice oljčnega olja, sol, česen, nekaj poganjkov bazilike ali listov kopra. Kumaro olupimo in narežemo na kolute ter položimo v globoki krožnik, čeznje paradižnik tudi narezan na kolutke. Vse skupaj potresemo z listi opranega tolščaka. Prelijemo s kisom, oljčnim oljem, dodamo česen, sveže liste bazilike in koper ter vse skupaj dobro premešamo.
Vložen navadni tolščak
Liste, stebla in poganjke prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati nekaj minut. Rastline precedimo in naložimo v kozarce za vlaganje. Dodamo začimbe in z zeliščnim kisom prelijemo navadni tolščak ter kozarce dobro zapremo. Tako pripravljen navani tolščak uporabljamo kot kisle kumarice.
Opise, recepture in slike pripravil Borut Cerkvenič