Žveplo uravnava metabolizem in pomaga tvoriti keratin, ta pa je ključen za zdrave lase, nohte, vezivno tkivo in hrustanec. Žveplo ima anti-aging oziroma pomlajevalne lastnosti. Priporočeni dnevni odmerek žvepla je 800 do 900 miligramov dnevno. Kako vemo, kdaj nam ga primanjkuje?
Pogosti znaki pomanjkanja žvepla:
- akne
- artritis
- krhki nohti
- krhki lasje
- krči
- depresija
- prebavne motnje
- imunska disfunkcija
- izguba spomina
- pljučna disfunkcija – vnetje
- izpuščaji
- brazgotine
- počasno celjenje ran
Hrana z veliko žvepla
Medtem ko hrana ni edini način za povečanje žvepla v telesu, pa je zagotovo najboljši. Če ne uživamo hrane iz spodnjega seznama, pa je dobra alternativa tudi MSM (metilsulfonilmetan). Gre za organsko obliko žvepla in potencialni antioksidant, ki ga običajno najdemo v številnih rastlinah. Z njim bogate so:
- rukola
- kokosovo mleko, voda, olje
- brokoli, zelje, cvetača, ohrovt, koleraba, listi gorčice in redkev
- česen
- jajca
- stročnice in suhi fižol
- čebula (tudi por, šalotka in drobnjak)
- vino in grozdni sok
Če dnevno pojemo eno ali več živil s seznama, bomo dobili dnevne količine žvepla. Če te hrane ne uživamo, moramo poskrbeti, da kupimo dodatke v obliki kapsul
***
Organsko žveplo MSM (metilsulfonilmetan) je naravna sestavina skoraj vsega svežega sadja in zelenjave, morske hrane in mesa. Ker ga z različnimi metodami priprave hrane uničimo in znižujemo njegovo raven, ga je priporočljivo nadomeščati. Žveplo potrebuje vsaka celica, da pravilno izpolni svoje številne naloge. Potrebujemo pa ga ne le v sledeh, marveč v tako velikih odmerkih kot denimo magnezij. Če poskrbimo za njegove zaloge v telesu, se lahko med drugim poslovimo od bolečin in vnetij gibal ter od alergij. Modro je, da imamo žveplovo spojino v domači in popotniški lekarni; ob poškodbah in bolečinah si najprej, najlaže in poceni pomagamo prav z žveplovo spojino. Primerno je tudi za vegetarijance in vegane. 120 kapsul zadostuje za 60 dni.