Kuhan ali pečen, v moki ali v čaju, je pravi kostanj odlično naravno pomagalo pri slabokrvnosti, oslovskem kašlju, pri zniževanju telesne temperature in zaustavljanju driske.
Kostanjev golaž
Potrebujemo: 25 dag kostanjev, 15 g slanine, 10 dag paprike, pol čebule, 15 dag svežih gob, 1 skodelico mesne juhe, 2 žlici sladke smetane, sol in poper po okusu.
Kostanje olupimo in jih na drobno narežemo. Slanino narežemo na majhne kocke in jo raztopimo. Čebulo in papriko na drobno narežemo in dušimo na raztopljeni slanini. Dodamo očiščene gobe. Če so večje jih prerežemo na več kosov. Vse skupaj zalijemo z mesno juho in pustimo vreti 20 minut. Začinimo z začimbami in dodamo sladko smetano.
Kostanj v sirupu
Potrebujemo: 1 kg kostanja (neto), 70 dag sladkorja, 3 vanilijeve sladkorje.
Zrele kostanje križasto narežemo, jih 5 minut blanširamo v močni vreli vodi, potem pa splaknemo z mrzlo vodo in ohladimo. Olupimo debelo lupino in tanko rjavo kožico, nato še enkrat splaknemo in ponovno kuhamo 20 minut. Vrejo naj počasi.
V 1/4 litra vrele vode damo sladkor, vanilijev sladkor in zavremo. Nato dodamo olupljene kostanje in v pokriti posodi na majhnem ognju počasi kuhamo 30 minut. Vroče damo v kozarce in takoj zapremo.
Slike in besedilo: Borut Cerkvenič - Crga