V normalno prehranjenem in zdravem človeku je znanih trinajst vitaminov, razdeljenih v dve skupini. V prvi so štirje v maščobah topni vitamini (A, D, E in K) ter devet vodotopnih vitaminov (osem vitaminov B kompleksa ter vitamin C).
V maščobah topni vitamini
Ime vitamina | Glavni viri | Glavne naloge |
Posledice pomanjkanja in presežka |
vitamin A |
Ribje olje, goveja jetra, jajčni rumenjak, maslo, smetana Kartenoidi (ki se v črevesju pretvorijo v vitamin A): temnozelena listnata zelenjava, rumena zelenjava in sadje |
Normalen vid, zdrava koža in druga krovna tkiva, obramba pred okužbami |
Pomanjkanje: nočna slepota, odebelitev kože okrog lasnih mešičkov, sušenje beločnice in roženice, čemur sledijo izbuljenost oči, razjede na roženici, pretrganje roženice z izlitjem očesa, slepota, lise na beločnici, nevarnost okužb; smrt |
vitamin D |
Vitamin D2 (ergokalciferol): obogateno mleko in pivski kvas Vitamin D3 (holekalciferol): ribje olje, rumenjak, obogateno mleko; tvori se v koži, ki je izpostavljena sončni svetlobi (ultravijoličnim žarkom) |
Absorpcija kalcija in fosforja v prebavilih; mineralizacija, rast in poprava kosti |
Pomanjkanje: nepravilna rast in celjenje kosti, rahitis pri otrocih, osteomalacija pri odraslih, občasni mišični krči |
vitamin E |
Rastlinsko olje, zelnata listnata zelenjava, jajčni rumenjak, margarina, stročnice |
Antioksidant (kar pomeni, da zavira oksidacijo) |
Pomanjkanje: propadanje rdečih krvničk in poškodbe živcev |
vitamin K |
Listnata zelenjava, svinjina, jetra, rastlinska olja; nastaja v črevesju s pomočjo črevesnih bakterij |
Nastajanje dejavnikov strjevanja krvi, normalno strjevanje krvi |
Pomanjkanje: krvavenje (upočasnjeno strjevanje krvi) |
Vodotopni vitamini
Ime vitamina | Glavni viri | Glavne naloge |
Posledice pomanjkanja in presežka |
vitamin B1 (tiamin) |
Kvas, polnozrnata žita, meso (predvsem svinjina in jetra), jedrca, stročnice, krompir |
Presnova ogljikovih hidratov, delovanje živčevja in srca |
Pomanjkanje: beriberi pri odraslih in otrocih; srčno popuščanje, nenormalno delovanje živcev in možganov |
vitamin B2 (riboflavin) |
Mleko, sir, jetra, meso, jajca, obogatene žitarice |
Presnova ogljikovih hidratov, zdrave sluznice |
Pomanjkanje: razpokane ustnice in koža, luščenje kože, ranice v ustnih kotičkih, dermatitis |
Niacin (nikotinska kislina) |
Kvas, jetra, meso, ribe, stročnice, polnozrnate obogatene žitarice |
Kemične reakcije v celicah, presnova ogljikovih hidratov |
Pomanjkanje: pelagra (hrapava koža, vnetje jezika, nepravilno delovanje prebavil in možganov) |
vitamin B6 (piridoksin) |
Kvas, jetra, drobovina, polnozrnate žitarice, ribe, stročnice |
Presnova maščobnih kislin in aminokislin, delovanje živčevja, zdrava koža |
Pomanjkanje: krči pri otrocih, motnje v delovanju živčevja, kožne spremembe, anemija |
vitamin B7 (biotin) |
Jetra, ledvice, rumenjak, kvas, cvetača, orehi, stročnice |
Presnova ogljikovih hidratov in maščobnih kislin |
Pomanjkanje: vnetje kože in ustnic |
vitamin B12 (cianokobalamin) |
Jetra, meso (predvsem govedina in svinjina, drobovina), jajca, mleko in mlečni izdelki |
Dozorevanje rdečih krvničk, delovanje živčevja, sinteza DNK |
Pomanjkanje: perniciozna anemija in druge anemije (pri strogih vegetarijancih in bolnikih s trakuljo), določene psihiatrične motnje, slab vid |
Folna kislina |
Zelena listnata zelenjava, sadje, jetra, drobovina in kvas |
Dozorevanje rdečih krvničk, sinteza DNK in RNK |
Pomanjkanje: zmanjšanje števila vseh krvnih celic (pancitopenija), velike rdeče krvničke (še posebej pri nosečnicah, otrocih in bolnikih z moteno absorpcijo) |
Pantonenska kislina |
Jetra, kvas, zelenjava |
Presnova ogljikovih hidratov in maščob |
Pomanjkanje: bolezni živčevja, prekoč občutek v stopalih |
Vitamin C |
Agrumi, paradižnik, krompir, zelje, paprika |
Rast kosti in veziva, celjenje ran, delovanje žil, antioksidant |
Pomanjkanje: skorbut (krvavitve, majavost zob, vnetje dlesni) |
Pripravil: Borut Cerkvenič - Crga