Za jetrne celice je značilno, da absorbirajo maščobe. Zdrave celice naj bi imele le od pet do deset odstotkov maščobe, vse kar je viška, pa vodi do bolezni jeter.
Zdrava jetra se sicer lahko obnavljajo sama. Kadar pa je škoda večjega obsega in se v kratkem času večkrat ponovi, nastopi trajna motnja jeter, ki se pokaže v obliki ciroze. Običajno ljudje, ki trpijo za to boleznijo, zaradi povečane količine maščob v jetrih ne bodo čutili posebnih znakov. Prvi znak je običajno huda utrujenost in pomanjkanje apetita.
Prvi korak k ozdravitvi je opredelitev natančnega vzroka bolezni. Zdravnik bi najbrž predpisal klasično terapijo z zdravili a le to ne bo dovolj. Potrebno je spremeniti prehrano in življenjski slog. Zamaščena jetra so lahko posledica prevelikega vnosa alkohola ali debelosti, pretiranega hujšanja, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2 ali V homeopatiji obstaja kar nekaj zdravil za čiščenje jeter a največkrat svetujem Berberis, ker čisti tudi ledvice. Enkrat letno lahko vsi, tudi tisti, ki nimamo težav, preventivno 14 dni jemo 3 granule Berberis 30 C dnevno. Sicer pa je tu še nekaj naravnih zdravil za okrepitev jetrne energije in čiščenje jeter. En del vam jih predstavljam danes:
Jabolčni kis
Uspešno odstranjuje odvečno maščobo iz jeter in spodbuja hujšanje. Na splošno izboljša delovanje jeter in zmanjša vnetje. Kis naj bo ekološki, da bo razstrupljanje učinkovito. Pripravimo si lahko tudi jabolčni kis z medom: žlico jabolčnega kisa razredčimo z malo tople vode, med dodamo po okusu. Pijmo en odmerek dvakrat na dan. Ponavljamo vsak dan nekaj mesecev.
Repinec
Zdravilne lastnosti repinca so v ljudski medicini že dolgo znane. Repinec pospeši obnovo jetrnih celic in jih ščiti pred ponovnimi poškodbami. Poveča raven encima glutationa, ki je odgovoren za to, da jetra očisti najrazličnejših strupov. Vsebuje antioksidante, ki so desetkrat močnejši od vitamina E. Čaj iz repinčevih korenin: žlico korenine repinca prelijemo z 2,5 dl vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati dve uri. Tekočino precedimo in pijemo po požirkih zjutraj in zvečer naslednja dva tedna.
Artičoka
Artičoka dobro očisti jetra in se zelo hitro prebavi, zahvaljujoč večji količini vlaknin. Pomembno je vedeti, da je artičoko treba zaužiti samo tisti dan, ko je pripravljena. Nikoli je ne puščajmo za naslednji dan. Kuhana artičoka hitro oksidira in v njej nastanejo strupene snovi. Vroča pijača iz artičoke: eno artičoko nasekljajmo na koščke in jo damo v 750 ml vode. Pustimo vreti 5 - 8 minut. Ko se artičoka dobro raztopi v vodi, lahko zaužijete končno pijačo. Pijemo na tešče pred vsakim obrokom.