Avokado ima številne koristi za zdravje ....

Pomaga nas ohranjati zdrave

Avokado je bogat z omega-3 in naravnim vitaminom E, ki sta oba dobra za možgane. Izboljšujeta dobavo krvi v prefrontalnem korteksu. To je del možganov, odgovoren za načrtovanje, sprejemanje odločitev in kritično razmišljanje.

Zmanjšuje holesterol

Avokado je poln zdravih maščob. Skodelica narezanega avokada zagotovi 32 odstotkov zdravih maščob, ki jih telo potrebuje. Pomaga zniževati slab holesterol, posledično pa zmanjšuje tvegaje za kap in bolezni srca.

Pomaga pri absorpciji drugih hranil

Veliko vitaminov ni topnih v vodi, ampak v maščobi – na primer vitamini A, K, D in E. To pomeni, da potrebujejo maščobo, da se lahko sploh absorbirajo v telesu. Dodajanje avokada k obroku nam pomaga, da se lahko sploh absorbirajo v telo.

Blaži simptome artritisa

Avokado vsebuje protivnetne snovi, ki pomagajo telesu zmanjšati vnetje, ki kasneje vodi do artritisa. Avokado vsebuje pomembne antioksidante, na primer vitamin C in E, ki se borita proti vnetju in tako blažita simptome artritisa.

Je dober za oči

Avokado vsebuje lutein in zeaksantin, karotenoida, ki sta ključna za zdravje oči. Oči ščitita pred škodljivimi svetlobnimi žarki in zmanjšujeta tveganje za bolezni oči.

Ima ogromno vlaknin

Avokado vsebuje veliko vlaknin; kar 7 odstotkov njegove teže predstavljajo vlaknine. En avokado vsebuje okoli 27 odstotkov vlaknin, ki jih telo dnevno potrebuje. Pomaga zniževati tudi krvni sladkor.

Pomaga hujšati

Avokado vsebuje mononenasičene maščobne kisline, po katerih smo hitro siti in ki nam pomagajo kuriti slabe maščobe.

Vsebuje več kalija kot banana

Kalij je pomemben mineral. Večina ljudi ga ne dobi dovolj s hrano. 14 odstotkov dnevnih potreb po kaliju dobimo z avokadom; z banano jih dobimo le 10 odstotkov. Visok vnos kalija je povezan z nižjim krvnim tlakom, zmanjšanjem tveganja za možgansko kap, srčnim infarktom in odpovedjo ledvic.

Koristi med nosečnostjo

Če smo noseči, jejmo avokado. Zgolj ena skodelica avokada vsebuje okoli 25 odstotkov priporočene količine folne kisline, ki je ključna za nas in otroka.

Poln hranil

Avokado vsebuje 20 vitaminov in mineralov, tudi četrt dnevne količine vitamina C, ki igra ključno vlogo pri rasti in obnovi tkiva. Vsebuje tudi veliko B6, ki pomaga pri infekcijah in drugih boleznih.