Po kitajski tradicionalni medicini telo deluje kot ura. Če se ponoči pogosto zbujamo ob določenih urah, pomeni, da kateri od organov ne deluje pravilno.

Meridiani so eterične energijske 'avtoceste', ki prevažajo či (energijo), kri in tekočine po telesu. Ko smo zdravi, či kroži, ko ne kroži ali je je premalo, zbolimo. Či se premika skozi telo vsaki dve uri. V času dveh ur je organ na nasprotni strani ure na najnižji točki delovanja. Med eno in tretjo zjutraj se jetra približujejo vrhuncu čiščenja krvi, tanko črevo na nasprotni strani pa je na najnižji točki. Tanko črevo je odgovorno za absorpcijo številnih hranilnih snovi, kar razloži, zakaj zbolimo, če jemo pozno ponoči. Če jemo sredi noči, je tanko črevo na najnižji točki delovanja in slabo absorbira hranila iz hrane, naša jetra pa slabše razstrupljajo telo.

21.00–23.00 – srce: odličen čas za počitek ali kosilo. To ni čas za dvig srčnega utripa. Če smo iz ravnotežja, lahko občutimo žalost.

ščitnica in nadledvična žleza: ugoden čas, da se spravimo v posteljo, primeren čas za obnovo krvnih žil. Če organa nista v ravnotežju, lahko občutimo glavobole.

23.00 in 01.00 – žolčnik, ki je povezan s čustvenimi razočaranji, grenkobo in/ali zamero, je aktiven. To kaže, da se moramo naučiti samo-sprejemati in odpustiti drugim.

01.00–03.00 – tanko črevo, ki v tem času prebavlja hrano. Če ni v ravnotežju, morda občutimo bolečine, napenjanje ali imamo prebavne motnje.

jetra: jetra bi morala biti v globokem spanju. Če je organ iz ravnotežja, morda občutimo jezo in frustracije, ki jih moramo rešiti, da bomo lahko spet spali normalno.

00.00 in 03.00 – Jetra, ki so povezana z občutki jeze, zadržujejo zamere in energijo jang, ki je dosegla vrhunec. Energijo lahko uravnovesimo tako, da prevzamemo odgovornost za bes in popijemo kozarec hladne vode.

03.00–05.00 – sečni mehur: organ krepijo slana živila, meso in zelenjavni bujon. Če organ ni v ravnotežju, imamo občutek izgorelosti ali občutimo strah.

pljuča: v tem času še moramo spati. Če je organ iz ravnovesja, morda kašljamo, kar pomeni, da imamo v telesu preveč sluzi in preslabo prehrano.

05.00–07.00 – debelo črevo: idealni čas za prebujanje in odvajanje. Če je telo iz ravnovesja, morda občutimo zaprtje in moramo piti več vode.

07.00–09.00 – želodec: najboljši čas za zajtrk. Če je organ iz ravnotežja, lahko pride do refluksa ali je treba zaužiti več tople hrane.

09.00–11.00 – vranica: še vedno dober čas za zajtrk. Če organ ni v ravnotežju, lahko občutimo skrbi.

17.00–19.00 – ledvice: to je optimalni čas za večerjo. Če organ ni v ravnotežju, občutimo strah ali izčrpanost.

19.00–21.00 – osrčnik: Je najboljši čas za druženje, zanositev ali seks. Če ni v ravnotežju, imamo morda napade lakote.

Dogodki, ki se odvijajo v našem življenju, pogosto vplivajo na naš spanec in sposobnost naših organov, da optimalno delujejo. Z uporabo telesne 'ure' lahko analiziramo, zakaj je naš spanec morda ob določenih urah moten, in ugotovimo, kako to lahko uredimo.