Ne le mame, tudi moški imajo pomembno vlogo pri zdravju še nerojenega otroka. Na otrokovo zdravje najbolj vpliva starost moškega in način njegovega življenja.

Že dolgo vemo, da lahko matere negativno vplivajo na zdravje otroka, če strastno kadijo ali pijejo alkohol – in še bolj, če to počnejo, ko so noseče. Vse več raziskav pa kaže, da lahko tudi moška prehrana, pitje, kajenje in starost prispevajo k okvaram ploda, avtizmu, debelosti, duševnim boleznim in drugim težavam. »Starost očeta in način življenja ter nekateri drugi dejavniki lahko vplivajo na otroke,« trdi zdravnica in profesorica biokemije in molekularne ter celične biologije, Joanna Kitlinska.

Starost in nezdrave navade namreč povzročijo spremembe v moških genih. Čeprav znanstveniki še niso popolnoma razumeli, kako se to zgodi, se te spremembe prenesejo na otroke, morda celo na vnuke. Moška debelost lahko povzroči okvaro genov in posledično bodo verjetno debeli tudi otroci. Alkohol ali tobačni dim poškodujeta moško spermo, preko te pa moški prenese potencialno škodljive gene na svoje otroke.» Te ugotovitve poudarjajo dejstvo, da je prepletanje narave in skrbi za lastno telo – torej genetike in okolja – veliko bolj kompleksno, kot ocenjujemo,« pravi zdravnik Andrew Adesman, vodja pediatrije otroškega zdravstvenega centra v New Yorku.

Starost V eni od študij je Kitlinska ugotovila, da imajo otroci očetov, ki so bili stari več kot 40 let, ko so jih spočeli, veliko večje tveganje za razvoj avtizma v primerjavi s tistimi, ki so jih spočeli očetje, mlajši od 30 let. Velika verjetnost je tudi, da se starejšim očetom rodi shizofreničen otrok.

Staranje se nadaljuje

»Zakaj imajo otroci starejših očetov višje tveganje za avtizem in shizofrenijo, še ni jasno,« pravi Kitlinska. Druga študija spet nakazuje, da imajo otroci, ki se rodijo starejšim očetom, prirojene okvare, težave s srcem in Downov sindrom. Tveganja se z leti povečujejo. Višja so že po 35. letu.

Prehrana

Debeli moški bolj tvegajo, da se jim rodijo debeli otroci. Taki otroci imajo pogosto sladkorno bolezen, motnje v presnovi in celo raka. Bolezni izzovejo slabe prehranske navade očeta in posledično spremembe v njihovih genih. Po drugi strani pa imajo moški, ki so kot otroci doživljali pomanjkanje hrane, otroke ali celo vnuke, ki nikoli nimajo težav z boleznimi srca in sladkorne bolezni.

Alkohol »Kar trije od štirih otrok imajo zaradi očeta alkoholika motnje zaradi alkohola. Ti otroci imajo premajhno težo, motnje v razvoju možganov in težave pri učenju,« pravi Kitlinska.

Preveč stresa

Otroci tistih očetov, ki so nenehno pod stresom, imajo lahko vedenjske težave. To so potrdile tudi raziskave na živalih. Stres na primer vpliva na staranje določenih genov pri miših, so ugotovili. To morajo sedaj potrditi še pri ljudeh.

 V vsakem primeru je torej pametno, da izberemo zdrav življenjski slog, ki vključuje zdravo prehranjevanje, zmernost pri gibanju in pozitivno mišljenje.