Testosteron je moški spolni hormon. Njegove ustrezne ravni pa so zelo pomembne tudi za žensko. A pri obeh spolih se po tridesetem letu njegova tvorba, kot tudi tvorba drugih hormonov, nezadržno manjša. Moški izgubijo v treh desetletjih kar dve tretjini testosterona. In posledice niso rožnate.

Zmanjšanje testosterona botruje izgubi libida, hrapavi koži in žilnim boleznim, zlasti boleznim oddaljenih arterij v nogah, ki so odgovorne za hojo. Testosteron je skupaj z vitaminoma B12 in D3 nujno potreben za delovanje možganov in telesa, kože in za dobro počutje na splošno. »Brez njihove pomoči bi delovali slabše,« v knjigi 'Večno pri 40-ih – brez diet ali naporne vadbe' (arashop.si) piše dr. Richard Lippman, nominiranec za Nobelovo nagrado za medicino.

S staranjem telo izgublja Leydigove celice, ki testosteron ustvarjajo. Ena od posledic je obolevnost srčno-žilnega sistema, ogroženo je zdravje srca in ožilja ter spolnih organov.

Mit pa je, da je testosteron izključno moški hormon. Zlasti za starejše ženske je pomembno, da ga nadomestijo in ponovno vzpostavijo ravni, kakršne so imele pri dvajsetih. »Veliko mojih znank,« pravi dr. Lippman, »je v svojih poznih letih ponovno občutilo spolno privlačnost po tem, ko so dnevno začele na telo nanašati po pet miligramov testosteronskega gela.« Testosteron omogoča vsem ženskam po menopavzi, da ponovno oživijo svoje spolno življenje. To pa nedvomno prinaša užitke tudi njihovim partnerjem.

V Sloveniji merijo količino testosterona iz sline v laboratoriju Medicare Plus na Eberžnikovi 2 v Ljubljani; 059/162 018 in 070/766 322; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; diagnosticni-laboratorij.si.

Moškim priporočajo tudi hkratno merjenje količine hormona estradiol. Če se naročite na testiranje, vam bodo po pošti poslali še epruvete za slino. Ko jih boste poslali po pošti nazaj, obvezno pripišite še šifro – PREVENTIVA 2017. Cena testa bo takoj nižja za 10 odstotkov.