Kar nekaj je 'stvari', ki ubijajo spolnost. Poskrbimo za tiste, za katere smo odgovorni sami ...

Stres: veliko ljudi je bolj učinkovitih, če delajo pod pritiskom, vendar to ne velja za spolno zmogljivost. Stres na delovnem mestu, finančne težave, bolezen v družini ali zgolj dinamičen življenjski stil s slabimi prehranskimi navadami terja davek na spolno življenje. Če se znajdemo v taki situaciji, se naučimo tehnik za obvladovanje stresa, dihalnih vaj, kot zadnje pa poiščimo pomoč zakonskega svetovalca.

Težave v partnerstvu: da bi izboljšali spolnost, je treba rešiti ključna vprašanja in premostiti razlike. Čustvena bližina igra ključno vlogo pri spolni strasti, posebej pri ženskah. Slaba komunikacija, nezvestoba, nenehno prepiranje namreč zvezo uničujejo.

Alkohol: če vedno potrebujemo nekaj pijače, da si zaželimo intimnosti, potem je nekaj narobe z našim spolnim življenjem. Alkohol med ljudmi velja za afrodizijak, ki odstranjuje ovire in zadržke pred seksom, na dolgi rok pa v resnici ubija libido. Pijanost celo odvrne partnerja od spolnosti ali se konča z zanič seksom. Enako velja za druga poživila.

Premalo spanja: pomanjkanje spanja je eden največjih morilcev spolnosti. Konec koncev, če začnemo smrčati takoj, ko zlezemo pod odejo, najbrž ne bomo imeli zelo aktivnega spolnega življenja. Če imamo težave s spalno apnejo ali nespečnostjo, ki povzroča težave, se začnimo zdraviti. Poskusimo odpraviti vse, kar moti naše spalne navade, ker premalo spanja vpliva na utrujenost, ta pa na zmanjšanje libida.

Zdravila:  izguba libida je stranski učinek, ki ga povzroča večina zdravil. Zdravnika prosimo, da predpiše alternativo ali spremeni odmerek, če menimo, da so zdravila 'napadla' spolno slo: antidepresivi, antihistaminiki, zdravila za zmanjšanje krvnega tlaka, peroralni kontraceptivi, zdravila proti virusu HIV, sintetični progesteron-medroksiprogesteron, finasterid ali kemoterapija.

Samopodoba: če se počutimo, da nismo dovolj seksi, imamo najbrž slabo samopodobo. Veliko moških se obremenjuje s tem, da je penis premajhen; ženske skrbi velikost prsi, trebuha in zadnjice. Usposobljen svetovalec ali vaje za krepitev samopodobe nam bodo pomagali razviti pozitivno podobo o telesu, posledično pa se bo povečal naš libido.

Debelost: debelost neposredno vpliva na spolno slo in spolno udejstvovanje. Vzroki so povezani s socialno stigmo, slabo samopodobo, nezadovoljivimi partnerskimi odnosi in preprostimi težavami v spolnosti. Izguba telesne teže lahko izboljša kakovost odnosov.

Erektilna disfunkcija: erektilna disfunkcija (ED) je zdravstveno stanje, za katerega je značilen omejen tok krvi v penis, kar vodi do erektilnih težav. Moški, ki trpijo zaradi ED, verjetno skrbi spolno udejstvovanje in to ubija spolni užitek.

Nizek testosteron:  količina testosterona v telesu določa raven spolne sle. Če testosterona primanjkuje, bo libido (pre)nizek. Da bi povečali libido, bo potrebna terapija s testosteronom.

Depresija: depresija ubija dvojno: sama po sebi znižuje libido, antidepresivi pa tako ali tako. Zdravljenje klinične depresije je nujno potrebno; z nizkim libidom pa se ukvarjajmo, ko bomo zajezili depresijo.