Pozabimo na napete živce, tesnobo, nemir, živčne glavobole in bolečine. Uporabimo teh pet zelišč za pomiritev:

Beli vratič za migrene in glavobole

Ta občutljiva cvetoča rastlina vsebuje močno zdravilo, ki še posebej učinkovito pomirja živčni sistem. Mogoče je to razlog, da je v uporabi že več kot dva tisoč let. Prvi ga je proti vnetjem predpisal grški zdravnik Dioskurid. Je odlično sredstvo pri glavobolih in migrenah. Deluje le ob pravilni uporabi. Ne deluje na isti način kot zdravila. Da bi preprečili glavobole in migrene, ga je najbolje jemati en mesec.

... pri nevropatiji

če trpimo zaradi nevropatskih bolečin (to je splošni izraz za opis bolezni živčnega sistema, ki povzroča bolečine, šibkost in otrplost), je beli vratič zelo učinkovita rešitev. Študija, objavljena v Phytomedicine, je pokazala, da je beli vratič tako učinkovit kot zdravilo gapapentin (sredstvo proti epilepsiji, ki se uporablja pri zdravljenju nevropatske bolečine). Čajno žličko posušenega zelišča (liste, cvetove ali peclje) prelijmo z vrelo vodo za deset minut. Spijmo tri skodelice na dan.

Kopriva proti bolečinam

Kopriva zaradi svojih drobnih dlačic daje pekoč občutek. Ugotovljeno je, da moti bolečinske signale, ki potujejo preko živčnega sistema, s čimer zmanjša nepovezane vrste bolečine. Kopriva učinkovito lajša bolečine pri osteoartritisu. Raziskovalci so ugotovili, da osebe, ki trpijo zaradi osteoartritisa in ki redno pijejo koprivin čaj, potrebujejo manj protivnetnih farmacevtskih zdravil. Posušene koprive lahko pripravimo kot čaj ali jih dodamo v juhe in enolončnice.

Žajbelj za lajšanje stresa in uravnavanje razpoloženja

Čeprav je žajbelj sicer bolj znan po tem, da dobro vpliva na možgane in krepi spomin, je prav tako učinkovit tudi pri uravnavanju razpoloženja. Zdi se, da zavira encim, ki razgrajuje ključni možganski hormon acetilholin. Acetilholin je potreben za uravnavanje razpoloženja in za druge možganske in telesne funkcije. Za pomiritev živcev in lajšanje stresa je potrebnih le nekaj skodelic čaja. Če trpimo zaradi migren, čaja raje ne pijmo.

Šentjanževka za blažitev anksioznosti Čeprav obstaja veliko odličnih študij, ki dokazujejo učinkovitost šentjanževke proti depresiji, se le malo ljudi zaveda, da se to lepo cvetoče zelišče lahko uporablja kot naravno zdravilo proti strahu. Rastlina učinkovito zdravi anksioznost. Eno čajno žličko posušenih cvetov te rastline prevremo in spijemo tri skodelice dnevno. Druga možnost je, da si naredimo tinkturo.

Baldrijan za nemir, hiperaktivnost in anksioznost Koren baldrijana se že dolgo uporablja kot učinkovito sredstvo pri premagovanju in odpravljanju strahu. V kombinaciji z meliso pomaga zmanjšati nemir, hiperaktivnost in impulzivnost pri osnovnošolskih otrocih že po sedmih tednih zdravljenja. Baldrijan je najbolje piti kot čaj ali ga uživati v obliki tinkture.