Neustrezna prehrana, osiromašena zemlja in živila, stres in bolezni lahko privedejo do pomanjkanja magnezija; pojavijo se zaprtost, utrujenost, mišični krči, razdražljivost, motnje spanja in številne druge raznolike težave.

Pomanjkanje magnezija pogosto zamenjamo z nekaterimi zdravstvenimi težavami in jih celo zdravimo, medtem pa naša osnovna potreba po rudnini, ki posredno in neposredno sodeluje skorajda pri vseh življenjskih procesih, ostaja nepokrita. Naše zdravje pa še naprej peša.

Energija

Brez zadostne preskrbe z magnezijem celica nima več zadosti energije. Poruši se njeno ravnovesje natrija in elektrolitov. Izmenjava z okoljem ne deluje več. Kalcij in natrij gresta tudi tja, kamor ni treba. Celica postane preveč vzburjena, dokler ji energije na zmanjka.

Pomanjkanje magnezija lahko prizadene domala vse organske telesne sisteme. Prav pomanjkanje magnezija je ozadje več bolezni kot pomanjkanje kateregakoli drugega hranila.

Mnogo poznavalcev naravne medicine meni, da je edina prava bolezen v telesu njegova zakisanost. Kemijska reakcija magnezija je bazična (alkalna), veže kisline in nevtralizira zakisanost. Tako je tudi v tem pogledu koristen mineral.

Vrsta resnih težav

Raziskave na živalih o posledicah, ki jih ima pomanjkanje prehranskega magnezija, so med drugim pokazale odmiranje srčnega tkiva, pretirano živčno-mišično vzdraženost, motnje srčnega ritma, razdražljivost, kožne izpuščaje, izrazitejšo aterosklerozo, oksidativne poškodbe (manj glutationa v rdečih krvnih celicah) in podobno.

Pomanjkanje magnezija raziskave tudi pri ljudeh povezujejo s spremembami srčnega ritma, povišanim krvnim tlakom (bolezni srca in ožilja), ogroženo presnovo ogljikovih hidratov in zmanjšano občutljivostjo na inzulin (sladkorna bolezen) ter porušeno presnovo kalcija (osteoporoza).

Pospešeno staranje

Ob pomanjkanju magnezija pride do povišanje C-reaktivnega proteina v krvi in drugih kazalnikov vnetja. Vnetje je sicer imunski odgovor telesa na okužbe. Če postane kronično, v telesu začne povzročati škodo, znanstveniki ga vse bolj povezujejo s tako imenovanim presnovnim sindromom, z boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo in celo pospešenim staranjem.

Ob pomanjkanju magnezij telo sprva uspešno nadomesti s prerazporeditvami znotraj telesa. Šele po daljšem času se običajno pojavijo tako očitni simptomi, kot so pritisk v glavi, vrtoglavica, omotičnost, zaspanost, živčnost, pomanjkanje zbranosti, migrena, glavobol, motnje v ritmu delovanja srca, krči, občutek neodzivnosti mišic, zbadanje ali drugi nenavadni občutki v koži … A še takrat jih kaj lahko zamenjamo z znaki številnih drugih zdravstvenih težav in tako telo ne pride do hranila, ki bi ga tako nujno potrebovalo.

Učinki nizkih ravni magnezija

  • Kri je nagnjena k strjevanju, tudi če ni nobene rane. Strdki znotraj žil ustvarjajo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.
  • Izločanje hormona adrenalina se poveča.
  • Celice postanejo preveč vzdražene.
  • Spremenita se proizvodnja in presnova holesterola.Vse mišične celice, vključno s tistimi v srcu in krvnih žilah, se ne morejo sprostiti.
  • Poveča se proizvodnja prostih radikalov in občutljivost na oksidativni stres.
  • Žile otrdijo in nabirajo obloge zaradi slabega holesterola in kalcija.
  • Zmanjša se občutljivost celic na inzulin, krvni sladkor ostaja v krvi, kar vodi v številne presnovne motnje.