Pred desetletji so raziskovalci na Norveškem prišli do nepričakovanih ugotovitev. Uživanje alkohola je bilo povezano z vnetjem jeter, uživanje kave pa ne. Tisti, pri katerih obstaja tveganje za obolenjem jeter – ki so pili veliko alkohola ali ki so imeli prekomerno telesno težo –, so zmanjšali tveganje za polovico, če so spili več kot dve skodelici kave dnevno.
Rak jeter je eden najbolj zastrašujočih zapletov vnetja jeter. Hepatocelularni karcinom je tretji najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Incidenca strmo narašča v Ameriki in Evropi, v veliki meri zaradi okužbe z virusom hepatitisa C in zamaščenosti jeter.
Nova študija kaže, da imajo tisti, ki spijejo več kave, pol manjše tveganje za raka na jetrih v primerjavi s tistimi, ki spijejo manj kave. Nova študija je pokazala, da lahko moški kadilci zmanjšajo tveganje za raka na jetrih za več kot za 90 odstotkov, če spijejo štiri ali več skodelic kave na dan. Pomaga tudi, če nehajo kaditi. Podobno je pri hujših pivcih alkohola: pitje več kave lahko zniža vnetje jeter, ampak ne tako močno, kot če bi prenehali piti.
Raku jeter se lahko povsem izognemo, če se cepimo proti hepatitisu B, če preprečimo okužbo s hepatitisom C in če zmanjšamo vnos alkohola. S temi tremi ukrepi bi se načeloma v celoti preprečili kar 90 odstotkov primerov raka na jetrih. Še vedno ni jasno, ali ima pitje kave ključno vlogo pri tem. Kava pomaga pri hepatitisu C, zmanjša poškodbo jeter in smrtnost. Pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka jeter. Kava naj bi torej ščitila jetra pred rakom.
Naključno kontrolirano preskušanje o učinkih uživanja kave pri bolnikih s kroničnim hepatitisom C je pokazalo, da kava zavira razvoj bolezni. 40 bolnikov s kroničnim hepatitisom C so razdelili v dve skupini: prva je 30 dni pila po štiri skodelice kave/dan, druga pa ni spila nobene skodelice kave. Potem sta skupini zamenjali 'navade'. Raziskovalci so ugotovili, da pitje kave zmanjša oksidativno poškodbo DNK, povečuje smrt z virusom okuženih celic, stabilizira kromosome in zmanjšuje fibrozo. To razloži dejstvo, da igra kava ključno vlogo pri razvoju bolezni oziroma napredovanju v raka.
Je čas, da nam napišejo recept za kavo?
Mnenja so deljena. Čeprav so rezultati obetavni, bodo potrebne dodatne preiskave, s katerimi bo treba točno določiti, katera komponenta kave igra največjo vlogo pri zmanjšanju obolevnosti jeter in posledične smrtnosti. Tu je več kot tisoč sestavin, ki so lahko odgovorne za pozitivne učinke. Potrebnih bo več študij, vsekakor pa velja eno: nesladkana kava je smiseln dodatek terapiji pri ljudeh z visokim tveganjem za raka in pri tistih, ki imajo zamaščena jetra. Dnevna poraba kofeinskih pijač lahko vodi do fizične odvisnosti: odtegnitveni simptomi od kofeina lahko vključujejo glavobol, utrujenost, težave s koncentracijo, motnje razpoloženja.