V krajših in temačnejših dnevih nas pogosteje preplavi žalost. Nad njo pa se lahko spravimo z baldrijanom. »Baldrijan že stoletja uporabljajo kot zdravilo, ki pomaga pri spancu in sprostitvi. Z njim odpravljamo stres, jezo, razburjenost in žalost,« pravi zeliščar Miha Sreš iz Klučarjeve domačije iz Nove Cerkve pri Vojniku, ki baldrijan tudi pripravlja, in sicer za vsakdanjo pomoč.

Baldrijan (Valeriana officinalis) je prastara zdravilna rastlina. Latinska beseda 'valere' pomeni biti zdrav. Zelišče so uporabljali že starogrški zdravniki, tudi Hipokrat. Trajnica zraste do 120 centimetrov visoko, izjemoma tudi do 200, v širino pa do 80 centimetrov. Dobro uspeva na vlažnih tleh, najbolje v ilovnatih. Potrebuje sonce, a ne prenaša suše; uspeva tudi v polsenci. Sejemo ga spomladi. Seme kali le na svetlobi, zato ga ne zakopljemo, ampak le rahlo potlačimo. Ko zraste dovolj visoko, ga redno zalivamo. Rastlina raste tudi samoniklo na vlažnih travnikih ob potokih po celi Sloveniji. Septembra ali oktobra nabiramo korenine, ki jih operemo in posušimo. Posušene imajo močan vonj, ki privablja in draži mačke. Baldrijan vsebuje alkaloide, eterično olje, valepotriate in seskviterpene. Deluje sproščujoče in je odlično sredstvo proti nespečnosti, sploh ker ne povzroča odvisnosti.

Kako si baldrijan pripravimo?

Čaj Iz ene ali dveh čajnih žlic posušenega baldrijana pripravimo poparek, ki naj stoji od pet do deset minut. Spijemo dve do tri skodelice na dan. Otroci naj pijejo polovično količino.

Tinktura Baldrijanovo tinkturo pripravimo iz 50 gramov posušenega baldrijana na 100 ml 70-odstotnega alkohola. Pred spanjem spijemo 15 do 20 kapljic v kozarcu vode. Pri nespečnosti čaju dodamo še hmelj, meliso in sivko.

Poparek 1 do 2 čajni žlički drobno narezanih baldrijanovih korenin prelijemo s skodelico mrzle vode, pustimo osem ur in nato precedimo. Čaj pogrejemo in pijemo po požirkih.

Vroča čokolada z zelišči Če se radi posladkamo, naredimo vročo 'čokolado' z zelišči. Postopek je zelo preprost. Za skodelico vroče čokolade potrebujemo veliko žlico narezanih posušenih baldrijanovih korenin in malo žličko sivkinih cvetov. Dodamo lahko tudi meliso in citronko. Zelišča damo v lonec in prelijemo z mlekom. Počasi kuhamo petnajst minut in nato precedimo. V mleku previdno raztopimo nekaj koščkov kvalitetne temne čokolade ter popijemo.

Čaj ali tinktura delujeta blago pomirjujoče pri nervozi, razburjenosti, živčno pogojenih bolečinah v želodcu in črevesju, srčni nervozi, strahu in splošni napetosti, težavah v menopavzi. Pomaga nam prenašati stres, jezo, razburjenost in žalost. Z njegovo pomočjo umirimo takšne občutke in preprečimo bolezni, ki nastajajo zaradi takšnih čustvenih stanj. Baldrijan se uporablja tudi pri infekcijskih boleznih. V obliki čaja ga v primernih količinah lahko ponudimo tudi otrokom, ki imajo težave s koncentracijo ali so nemirni. Nekateri svetujejo terapijo z baldrijanom tudi pri bolečinah v hrbtu, če so te posledica stresa. Posredno lahko uživanje baldrijanovih pripravkov odpravi tudi izpuščaje (nevrodermitis).

... Dolgotrajno pitje baldrijanovega čaja ni priporočljivo. Po približno dveh do treh tednih je dobro, da s pitjem čaja za nekaj časa prenehamo. Lahko namreč poveča učinke uspaval ali zdravil, ki uravnavajo razpoloženje. Tudi nosečnice in doječe matere naj se ga izogibajo.