Prosti radikali so ena od največjih groženj našemu zdravju. Te nestabilne molekule napadajo in uničujejo celice v našem telesu, celične poškodbe pa pospešujejo staranje in so glavni vzrok degenerativnim boleznim. Njihove škodljive učinke preprečimo z močnimi antioksidanti.
Prosti radikali naravno nastajajo v telesu med presnovo, toda onesnaženje, stres, pesticidi, cigaretni dim in alkohol močno povečajo našo izpostavljenost. Človeška celica je vsako sekundo izpostavljena sto tisočim prostim radikalom.
Antioksidanti pomagajo nevtralizirati škodljive učinke prostih radikalov in upočasnjujejo staranje, poškodbe celic in številne degenerativne bolezni, med drugim artritis, srčnožilne bolezni in raka. Naše telo ima sposobnost, da tvori nekatere antioksidante, vendar z leti ta sposobnost upada. Hkrati stres povzroča izčrpanost telesa, posledično pride v njem do poplave prostih radikalov, ki jih telo samo preprosto ne more onesposobiti.
Telesu moramo zato pomagati v boju proti stresu s sproščanjem, rekreacijo, počitkom ter vnosom raznolikih antioksidantov. Za nevtralizacijo prostih radikalov telo poleg vitaminov C in E potrebuje še raznolike polifenole iz sadja in zelenjave.
Na podlagi lestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ki jo objavlja ameriški nacionalni inštitut za agrikulturo, so slovenski raziskovalci z ljubljanske fakultete za farmacijo ugotovili, da je antioksidativna moč belinala, ki vsebuje polifenole iz vej bele jelke, ki delujejo močno antioksidativno, na sto gramov testiranega vzorca v primerjavi z drugimi najmočnejši antioksidant v prehrani glede na enako količino bistveno večja. Belinal je bil celo nekoliko močnejši od zelo znanega antioksidanta resveratrola, dvakrat boljši od vitamina E in skoraj štirikrat močnejši od antioksidantov iz zelenega čaja.