Poznano je, da je korenje dobro za oči, le redki pa vedo, da pomaga tudi pri kašlju. Skupaj z medom in drugimi sestavinami odlično odstranjuje sluz iz pljuč. Korenčkova juha je ljudsko zdravilo pri prehladu in gripi, če pa se nam mudi, ga lahko uporabimo tudi kot sirup. Večina sirupov proti kašlju vsebuje umetna barvila, arome in konzervanse. To zdravilo pa je brez dodanih strupov in bolj okusno kot katerikoli drugo 'z okusom'.
Zakaj korenje?
Korenje je bogato s hranili, vsebuje vitamine A, C in K in visoke vrednosti kalija. Vitamin A igra ključno vlogo pri infekcijah in ohranjanju sluznice pljuč, s tem ko vpliva na T in B celice in citokine. Vitamin C krepi imunski sistem. Vmešajmo ga v med, ki ima protivirusne in antibakterijske lastnosti. Ko med prekrije grlo, bolečina popusti. Če dodamo ingver, še dodatno lajšamo bolečino in zmanjšamo vnetje.
Korenčkova juha proti kašlju
Je sladka in lahka za želodec.
Sestavine:
- 1/2 kg korenja
- 3–4 žlice medu
- 2 žlički naribanega ingverja
Priprava:
- Korenje narežemo na majhne koščke in ga damo v majhno ponev. Prelijemo z vodo in pokrijemo.
- Kuhamo pri srednji temperaturi.
- Ko zavre, dodamo ingver. Vremo, dokler se korenje ne zmehča.
- Precedimo skozi mrežo, vode ne zavržemo.
- Zmešamo korenje in ingver v gladko zmes.
- V mlačno vodo, ki nam ostane, dodamo med in mešamo, dokler se ne raztopi.
- Korenčkovemu pireju dodamo vodo in zmešamo v gladko zmes.
- V hladilniku lahko juho hranimo en teden, vsekakor pa je bolje, če vsak dan pripravimo svežo.
Vsak dan vzamemo tri do štiri žlice sirupa, vse dokler kašelj ne poneha. Sirup pomaga odstraniti obloge in sluz iz pljuč že po dveh dneh rednega pitja.