»Zakaj sploh umre človek, ki mu na vrtu raste žajbelj?« Zdravilka in vizionarka Hildegarda iz Bingna (1098–1179) je zelo cenila žajbelj. Opisala ga je kot zdravilno rastlino s toplo in suho naravo, ki raste bolj zaradi sončne toplote kot zaradi vlažne zemlje. Koristen je proti bolezenskim sokovom, ker je suh.

Žajbelj odpravlja zlo, žajbelj je nasvet narave, je bilo mnenje Hildegarde. Tudi antični pisci so visoko cenili žajbljevo zdravilno moč. Cesar Karel Veliki je ukazal gojenje žajblja po svojem celotnem cesarstvu. Žajbelj je veljal za podaljšanje življenja in preganjanje demonov.

Hildegarda je svetovala: »Vzemi žajbelj, zdrobi ga v prah ter ga jej s kruhom in ti bo zmanjšal odvečne slabe sokove v telesu.«

V 16. stoletju so žajbljeve liste uporabljali kot zobno ščetko, dandanes pa je medicinsko dognano, da žajbelj deluje protivnetno in protibakterijsko. Ali veste, da je žajbelj že stoletja znan po tem, da predvsem pri starejših vzdržuje vitalnost. Znan je tudi po učinkovitem vplivu na možgane, živce, oči in žleze; oživlja in krepi spomin, prečisti misli, pomaga pregnati utrujenost in pomaga pri tresočih okončinah.

Ni naključje, da so stari Egipčani povezovali žajbelj z vranico, ki ima pomembno vlogo pri shizofreničnih boleznih.

Žajbelj je še posebej zdravilen, ker preprečuje močno potenje, zato se ga priporoča bolnikom po hudi vročini; učinkovit je tudi pri začetkih gripe. Močan učinek ima na hormone, pospešuje tudi menstruacijo, zato ga priporočajo dekletom v puberteti in ženskam v menopavzi (zavira potenje). Koristen je tudi pri astmi, katarjih bronhijev, sladkorni bolezni, slabostih srca in pri glavobolu. Sploh je široko koristen pri vseh boleznih dihal, ustne votline, žrela in grla, pri kašlju in ustni gnilobi.

Lahko ga uporabljamo zunanje in notranje. Pri zunanji uporabi zavira vnetja, razkužuje in ustavlja krvavenja. Deluje predvsem na sluznico.

Za grgranje pustimo žajbelj 10 minut v vroči vodi, če ga pijemo, pa natančno 3 minute.

Vwč o koristnih lastnostih žajblja in o tem, za kaj vse ga lahko uporabimo, si preberite v tiskani izdaji oktobrske PREVENTIVE.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si