Apigenin je polifenol, ki ga najdemo v peteršilju in zeleni. Gre za poceni hranilo, ki ščiti pred rakom. Kar ga dela fascinantnega, je dejstvo, da uničuje rakave celice in ščiti DNK pred strupi iz okolja. Sestavine, kot je indol 3 karbinol (I3C) najdemo v križnicah. Te se skupaj z apigeninom borijo proti raku in drugim, s starostjo povezanim boleznim.
Apigenin ščiti celice pred rakom
Apigenin se bori proti oksidativnemu stresu in vnetju – dvema dejavnikoma, ki igrata vlogo pri razvoju raka. To je le en vidik delovanja apigenina. Ugotovili so, da ima apigenin številne druge lastnosti proti raku: preprečuje podvajanje rakavih celic, povzroča, da rakave celice umrejo, prepreči, da bi rakave rastle in jih dobesedno sestrada.
Rastlinski ekstrakti, ki jih vsebujejo brokoli, zelena, peteršilj, ohrovt, brstični ohrovt in mnoga druga zelenjava, so že dolgo cenjeni zaradi svojih zdravstvenih koristi. Zdaj je dokazano, da so za večino teh zaslužne štiri spojine, apigenin, I3C, DIM in BITC. Vse štiri močno ščitijo pred rakom, napadajo in preprečujejo maligne bolezni prek številnih prekrivajočih mehanizmov. Apigenin ima tudi izjemne srčno-žilne, metabolne in nevrozaščitne lastnosti, medtem ko I3C/DIM spodbuja zdravje jeter, srca in ožilja. Sestavine ščitijo pred simptomi staranja.