Ste že kdaj ob vinu ali likerju pojedli še malo pršuta in sira ter so vam čez kake pol ure otekle roke, se vam je »zamašil« nos in ste v obraz postali rdeči? Pri nekaterih se lahko pojavijo tudi srbeči izpuščaji, slabost, želodčni krči, driska. Čez nekaj časa lahko temu sledijo še glavobol, bruhanje in vrtoglavica, značilni bolezenski znaki za alergijo na hrano. Ti bolezenski znaki navadno sami od sebe izzvenijo v štiriindvajsetih urah. »Če se pojavijo enkrat ali dvakrat v življenju, hkrati pa so izključeni značilni znaki trenutne alergije na hrano, kot so oteklost ustne votline in jezika, oteženo dihanje in izguba zavesti, gre v večini primerov za intoleranco na histamin,« pravi dr. Gifingova.

Histamin je biološka snov, ki jo vsebuje veliko živil. V telesu, zlasti v črevesni sluznici, imamo encim diaminooksidazo, ki omogoča razgradnjo histamina. S hrano zaužiti histamin razpade ter se ne zadržuje v telesu in ne povzroča histaminskih učinkov. Nekateri ljudje pa imajo prenizko raven tega encima v črevesu in krvi, zato se v telesu zadržuje preveč histamina in posledica so bolezenski simptomi, ki so podobni pravi alergiji, to pa zato, ker se tudi pri alergijskih odzivih v telesu izloča histamin. Bolezen se imenuje histaminska intoleranca. Simptomi se največkrat pojavijo po zaužitju hrane, ki vsebuje velike količine histamina.

Dr. Gifingova pojasnjuje, da je količina histamina v nekem živilu odvisna od njegove svežosti in zrelosti. Veliko ga vsebujejo predelani mesni izdelki, siri, sirni namazi, konzervirane ribe, razne vrste salam, dimljeno meso, špinača, omake, kečap, pivo, črno in belo vino, šampanjec, kislo zelje, gobe, vložena zelenjava ... Vsebuje ga hrana z daljšim rokom uporabe in hrana, ki se že kvari. Ribe in sveže meso nimajo histamina, z njihovo predelavo, to je soljenjem, dimljenjem, praženjem, pa se histidin spreminja v histamin. Njegova količina se samodejno poveča tudi s pogostim pogrevanjem jedi ali z daljšo hrambo v hladilniku. Previdni moramo biti zlasti pri sočasnem uživanju alkoholnih pijač in hrane s histaminom, ker takrat deluje močneje, zato je tudi reakcija močnejša.

Dr. Gifingova svojim bolnikom zato svetuje, da uživajo čim bolj svežo hrano. Histamin se namreč ne izloči s kuhanjem, zamrzovanjem ali pripravo jedi v mikrovalovni pečici. Histamin, ki deluje v hrani, se deaktivira šele v tankem črevesu. Ali prenašamo histamin, lahko preverimo s testom intolerance.

Dr. Ana Gifing je beograjska zdravnica, strokovnjakinja s področja prehranjevanja in medicine proti staranju – antiaging medicine. Zdravstvene centre ima v več evropskih državah, tudi pri nas v Rogaški Slatini (Drgifingcenter.si). Je avtorica knjig »Krono prehrana za začetnike«, »Porcija zdravja« (Arashop.si) in »Krono kuharica« (Arashop.si). Iz njenega gradiva smo tokrat povzeli o histaminski intoleranci.

 

Preberite še več člankov - Zdravje

Inovativne mehanske zavore za večjo mobilnost in samostojnost invalidov

Družinsko podjetje Dezziv, ki izdeluje inovativne pripomočke za invalide, in Merkur zavarovalnica sta združila moči z namenom, da bi olajšali vsakodnevno življenje invalidov ter jim pomagali pri...

Nega kože

Kot čuječ gospodar svojega templja, začnimo z osnovami. Čiščenje kože, dva krat dnevno, z nežnim dotikom, ji bo omogočilo dihati in obnoviti svojo svežino. S previdnim, a močnim korakom, ponudimo...

Vzroki za debel trebuh

Velik trebuh je lahko posledica različnih dejavnikov, ki vključujejo prehrano, telesno aktivnost, genetiko, stres in hormonsko neravnovesje. Čeprav lahko velik trebuh pri mnogih ljudeh povzroči...

Kako spati, če nas boli?

Spanje igra pomembno vlogo pri zdravju ljudi. V povprečju človek spi 25 let in to 7 do 9 ur na noč. Pri tem ni pomembno le, da dovolj spimo, ampak kako spimo. Še bolj pomembno je, kako prav spimo,...

Se vzrok za multiplo sklerozo skriva v črevesju?

V naših črevesjih živi trilijon bakterij, bolj znanih po imenu mikrobiomi. Povezujejo jih s številnimi očesnimi boleznimi in celo z revmatoidnim artritisom. Najnovejši študiji namigujeta še na to,...

Rdeči doping

Rdeča pesa je dovoljeni doping. Na veliko so jo jedli in pili olimpijci. Pitje pesinega soka povečuje vzdržljivost, telo pa porabi manj kisika. Za izboljšanje telesne pripravljenosti, pa tudi umske,...

Najboljši naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Zdravilni učinki presne hrane

V naravi ne najdemo živali, ki bi bile predebele (razen če niso preveč hranjene). Ni predebelih rastlin in ni predebelih žuželk, mačk, psov... To je lahko posledica dejstva, da uživajo surovo...

Se moški ubijajo sami?

Vsak zdravnik ve (in številne študije to potrjujejo), da so ženske bolj pozorne na svoje zdravje in zdravje družine kot moški. Ameriška urologa, Sijo Parekattil in Jamin Brahmbhatt sta se odločila,...

Vitamini, ki vas bodo napolnili z energijo

Če je vaše prvo vprašanje, ali lahko vitamini res povečajo raven energije, je odgovor preprost. Seveda lahko, vendar na nekoliko drugačen način, kot ste pričakovali. Vitamini telo napolnijo z...

Najboljši vitamini za kožo

Zdravo prehranjevanje, redna rekreacija, zadostna količina spanca, nadziranje stresa itd. so le nekateri izmed dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje. Toda zagotovo ste se kdaj že vprašali, če...

Kako jesti počasneje?

Dan je kar nekako prekratek za vse obveznosti, ki jih imamo. Zaradi tega se veliko ljudi odloči pospešiti določene dejavnosti, da bi kar se da prihranili na času. Velikokrat pa se to tiče tudi...

Ribe lajšajo migrene

Dejstvo, da je prehranjevanje z ribami dobro za naše srce, je znano že zelo dolgo. Nedavno tega pa so odkrili, da bi ribe lahko pomagale tudi pri lajšanju težav, ki nastopijo z migrenami. Ljudje, ki...

Kaj so trigliceridi in kako jih zmanjšati

O holesterolu slišimo veliko, o trigliceridih, ki enako močno vplivajo na zdravje srca in možganov, pa bore malo. Povezava med trigliceridi in holesterolom je namreč zelo tesno prepletena. Visoka...

Vpliv sladkorja na otrokovo zdravje

Le redkokateri otrok se kdaj naveliča sladkarij. Toda razvajanje s sladkarijami in spodbujanje sladkosnednosti v otroških letih lahko pusti posledice, ki jih bo otrok na svojem zdravju občutil šele...

5 najpogostejših napak ob razstrupljanju telesa

Razstrupljanje telesa ima lahko na naše zdravje izjemne pozitivne učinke. Toda predno se spremembe lotimo, se je priporočeno o procesu razstrupljanja nekoliko podučiti, da se izognemo neprijetnim...

S hojo nad odvečne kilograme

Povprečen človek med 18. in 64. letom bi moral tedensko opraviti vsaj 150 minut zmerne aerobne vadbe, da bi lahko trdil, da skrbi za svoje zdravje. To znese približno pol ure rekreacije na dan, če...

Kolagen za moške - koristi in načini uporabe

Kolagen je med ženskami postal eno izmed najbolj priljubljenih dopolnil, s pomočjo katerega poskušajo svoji koži in lasem povrniti vitalnost. Uživati ga je moč kot prehransko dopolnilo ali ga na...