Kako ozdravimo s hrano (1): Mnoge študije prebivalstva so pokazale, da ljudje, ki uživajo znatne količine stročnic (na primer fižola, graha, čičerike in leče), navadno tehtajo manj. Imajo tudi vitkejši pas, med njimi je manj debelosti in imajo nižji krvni tlak v primerjavi z ljudmi, ki ne jedo veliko stročnic.
Toda ali te koristi morda niso zaradi samih stročnic, ampak zaradi dejstva, da imajo ljudje, ki jedo več stročnic, tudi na splošno bolj zdravo prehrano? Da bi ugotovili povezavo, so raziskovalci uporabili najmočnejše orodje v prehranskih raziskavah: preizkus s posegom. Namesto da samo opazujete, kaj ljudje jedo, spremenite njihovo prehrano, da vidite, kaj se zgodi. V tem primeru so dali stročnice na preizkus tako, da so dodatno uživanje stročnic neposredno primerjali z omejevanjem kalorij.
Stradanje ne deluje
Zmanjšanje trebušne maščobe je morda najboljši način za preprečevanje, da se prediabetes spremeni v povsem razvit diabetes. Čeprav je omejevanje kalorij temeljni kamen večine strategij za zmanjšanje telesne teže, dokazi kažejo, da večina posameznikov, ki shujšajo z nadzorovanjem velikosti porcij, nazadnje spet pridobijo težo. Stradanje dolgoročno skoraj nikoli ne deluje. Ali ne bi bilo torej čudovito, če bi namesto tega našli način, da lahko jemo veliko več hrane, pa dobimo enake koristi za izgubljanje teže?
Več hrane – več zdravja
Raziskovalci so sodelujoče osebe s prekomerno telesno težo razdelili v dve skupini. Prvi skupini so naročili, naj na teden poje pet skodelic leče, čičerike, graha ali fižola – vendar naj v drugih pogledih ne spreminja svoje prehrane. Drugi skupini so naročili, naj iz svoje prehrane preprosto izloči petsto kalorij na dan. Uganete, kdo je postal bolj zdrav? Skupina, ki so ji naročili, naj uživa več hrane. Uživanje stročnic se je izkazalo za enako učinkovito za hujšanje in izboljšanje ravni krvnega sladkorja kot zmanjševanje kalorij. Skupina jedcev stročnic je pridobila tudi dodatne koristi v obliki izboljšanega uravnavanja holesterola in inzulina. To je spodbudna novica za posameznike s prekomerno telesno težo in tveganjem za diabetes tipa 2. Namesto da samo jedo manjše porcije in zmanjšajo količino hrane, ki jo zaužijejo, lahko z uživanjem obrokov, bogatih s stročnicami, izboljšajo tudi kakovost svoje prehrane.
(Povzeto iz knjige Kako ozdravimo s hrano)