Holesterol je kot vosek, naložen na stenah celic, v arterijah in v drugih membranah v telesu. Če ga je na arterijah veliko, lahko preprečuje pretok krvi, kar povzroča možnost srčnega napada ali kapi. Da bi se temu izognili, je pomembno, da znižamo holesterol oziroma ga ohranjamo na ustrezni ravni.
Obstajajo tri različne oblike holesterola: LDL ali slab holesterol, HDL ali dober holesterol in trigliceridi. Ravni holesterola preverjamo vsaj enkrat letno.
Mandlji, med in pesa
Mandlji dokazano znižujejo slab holesterol. Če niso sestavni del vaše prehrane, morda tvegate, da bo vaš holesterol višji za kar 10 odstotkov. Pojejte nekaj mandljev čez dan.
Žlico medu in žlico limetinega soka dajmo v kozarec tople vode in pijmo na tešče.
Pesa vsebuje ogromno flavonoidov in karotenoidov, ki preprečujejo nalaganje holesterola na arterijah. Jemo lahko surovo ali konzervirano. Seveda pa sveža učinkoviteje zniža holesterol kot konzervirana.
Oljčno olje, oves in orehi
Oljčno olje dokazano pomaga zvišati dober (HDL) in zmanjšati slab holesterol (LDL), kar preprečuje krvne strdke.
Oves za zajtrk preprečuje tvorbo slabega holesterola.
Skupaj z mandlji so orehi dober vir proti holesterolu. Če jih jemo 4- do 6-krat tedensko, lahko holesterol znižamo za kar 16 odstotkov.
Česen in cikorija
Česen zmanjša količino maščobe v krvi in slab (LDL) holesterol ter dvigne dobrega (HDL). Najbolje ga je užiti na tešče. Strok ali dva spijemo s kozarcem vode. Ne le da zniža holesterol, ubije tudi črevesne parazite. Če to naredimo vsaj petkrat tedensko, lahko slab holesterol znižamo za okoli 12 odstotkov.
Holesterol znižuje tudi cikorija (navadni potrošnik). Skodelica ali dve cikorije na dan bo učinkovito znižala holesterol v roku meseca dni.
UPORABNI NASVETI
10 cimetovih palčk zavrimo v šestih skodelicah vode. Dodajmo žlico medu in popijmo vroče.
Izdelki iz soje, artičoke in jogurt dokazano zmanjšujejo slab LDL holesterol. Uživanje kateregakoli izdelka najmanj 2- do 3-krat tedensko pomaga znižati holesterol. Izdelki iz soje imajo veliko izoflavonov, ki regulirajo ravni holesterola.
Vsak dan spijmo 8–10 kozarcev vode.
Zavrimo dve žlici semen koriandra in uravnali bomo ravni holesterola. Dnevno spijmo 2–3 kozarce te mešanice.
Uživanje vitamina E in B6 prav tako pomaga znižati slab holesterol. Vitamin E najdemo v pšeničnih kalčkih, zelju, solati, zeleni, koruzi, soji in oreščkih, vitamin B6 pa v piščancu, svinjini, ribah in nekaterih vrstah zelenjave (v stročjem fižolu, leči, kapusnicah, krompirju, bananah, oreščkih in polnozrnatih žitih).
Čebula dokazano znižuje holesterol. Ne le da čisti kri, ampak krepi tudi srce.
Polnozrnate žitarice, jajčni rumenjak, izdelki iz soje in olje, ki vsebuje lecitin, se prav tako uspešno borijo proti holesterolu.