Najenostavnejši način za razstrupljanje so napitki in hrana, ki naravno čistijo jetra, pljuča, črevesje in ledvica. Denimo, laneno olje, zelena zelenjava in čaj regrata čistijo jetra in črevesje. Razstrupitev organizma izboljšuje zdravje in podaljšuje čas, ko smo polni življenjske moči.
Obstaja veliko dobrih načinov razstrupljanja, a največji uspehi pridejo s pitjem čajev in zelenjavnih sokov. Izberemo okuse, ki nam prijajo, in zelenjavo, po kateri nimamo teže v želodcu.
Sok surove rdeče pese
Denimo, mnogim ne ugaja sok surove rdeče pese, če pa mu dodamo malo soka svežega korenja (dva decilitra na liter soka), ingverja, limone, pa tudi kake začimbne zeli (poprovo meto, baziliko), postane napitek okusen in tudi zelo zdrav.
Limonada, ki jo naredimo iz soka pol limone in litra vode, olupljene sesekljane limete, z malo dodanega ingverja, vejico poprove mete in bazilike, olupljene in sesekljane kumare, je zelo zdrav napitek z okusom, ki ugaja večini.
Čaji iz koprive, kadulje, šentjanževke in kamilice so naravni »čistilci« organizma.
Kumara in čaj iz peteršilja sta naravni sredstvi, ki pospešujeta izločanje seča iz telesa.
Predlagam, da čez dan med obroki pijete ohlajen čaj iz kopriv ali peteršilja z dodatkom ingverja ali prej omenjene sokove.
Sokov ne hladimo, čaji pa ne smejo biti prevroči.
Čaji za razstrupljanje jeter
Za razstrupljanje jeter so najboljši čaji iz navadnega regrata in mlečnega osata oziroma pegastega badlja. Od živil priporočam pogostejše uživanje artičoke; tisti, ki nimajo radi njenega okusa, si lahko v vsaki lekarni nabavijo tablete ali kapljice iz artičoke.
Pri mojem delu pogosto svetujem tudi mnoga naravna dopolnila, na primer organske alge klorele, ki močno razstrupljajo organizem. Zelo priporočam tudi probiotike v obliki prehranskih dopolnil.
Klistir
Do skoraj šestdesetih let dvajsetega stoletja je vsak zdravnik svojim bolnikom svetoval, naj se klistirajo z mlačno vodo, torej izpirajo del debelega črevesa. To so delali vsi, ki jim je bilo kaj mar za svoje zdravje. Ta navada je že davno potonila v pozabo, sodobne prehranske navade pa so vse slabše. Ne bi bilo torej slabo obuditi tudi to izročilo.
Dr. Ana Gifing je zdravnica, strokovnjakinja s področja prehranjevanja in medicine proti staranju. V slovenščini sta izšli njeni knjigi o zdravi hrani Porcija zdravja in Krono kuharica.