Slovenija je osma evropska država, ki je v živilih omejila transmaščobe. Zato, ker le te lahko povzročajo srčno-žilne bolezni, te pa v Sloveniji vzamejo največ življenj.

Omejiti jih je treba na najmanjšo možno mero, zahtevajo na slovenskemu Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Neželene maščobe so v napolitankah, piškotih, jušnih koncentratih, rastlinskih smetanah, čipsih, ocvrtem krompirčku, mleku v prahu in v drugi že pripravljeni hrani.

Dr. Cirila Hlastan Ribič z NIJZ pravi, da je izpostavljenost prebivalcev transmaščobam nepotrebna in ogroža zdravje ljudi.  »Uživanje transmaščob poviša koncentracijo »slabega« LDL holesterola in hkrati zniža koncentracijo »dobrega« HDL holesterola. Transmaščobe so dejavnik tveganja tudi za razvoj bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2, povezane so tudi z nastankom nekaterih vrst raka (dojk, debelega črevesa), preeklampsije pri nosečnicah ter z astmo in alergijami pri otrocih.«

Prof. dr. Zlatko Fras z Univerzitetnega kliničnega centra dodaja, da primer Danske, kjer je bila takšna zakonska omejitev uveljavljena že pred leti, dokazuje, da je na ta način možno ne le zmanjšati stroške zdravstvene oskrbe, temveč tudi preprečiti marsikatero prezgodnjo smrt.

To potrjuje tudi dr. Steen Stender s köbenhavnske univerze, ki je transmaščobe začel raziskovati pred 25 leti. Dejal je, da so na Danskem v štirinajstih letih preprečili smrt več kot devet tisoč ljudi. Zakonodaja, ki je omejila vsebnost transmaščob v živilih, je na Danskem stopila v veljavo 1. januarja 2004. Njihov predpis omejuje vsebnost transmaščob na dva odstotka v skupni maščobi, predpis pa se nanaša tako na domače kot tudi na uvožene izdelke.

Slovenska omejitev transmaščob

Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih je bil v Uradnem listu objavljen 20. marca 2018. Pravilnik strogo omejuje vsebnost transmaščob na največ 2 grama v 100 gramov skupnih maščob v živilu. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja. Predpis omejuje transmaščobe v vseh živilih, ki so naprodaj v Sloveniji, pa tudi tiste v obrokih v gostilnah in obratih javne prehrane v Sloveniji.

Zaradi prilagoditvenega obdobja moramo biti potrošniki še vedno pozorni pri uživanju predpakiranih živil, ki med sestavinami navajajo hidrogenirane ali delno hidrogenirane maščobe. Raziskave so pokazale, da so transmaščobe še vedno lahko v izdelkih z več maščobe, denimo v bureku, rogljičkih, pekovskemu pecivu … Ta hrana že sicer sodi med tiste, ki naj bi jo uživali poredko in v manjših količinah zaradi neugodne prehranske sestave.

Kaj so transmaščobe

Na NIJZ pojasnjujejo, da so rastlinska olja občutljiva živila oziroma sestavine živil. Predvsem na zraku in svetlobi se hitro kvarijo, oksidirajo, postanejo žarka. Da se ne bi pokvarila, jih delno ali v celoti hidrogenirajo. Tako nastanejo trdne ali poltrdne maščobe, ki so bolj obstojne in zato bolj zaželene v prehrambenih izdelkih. Kot stranski produkt delne hidrogenacije nastajajo transmaščobe, ki so postale del naše prehrane. Transmaščobe nastajajo tudi pri dalj časa trajajočem segrevanju rastlinskega olja na višjih temperaturah, denimo pri cvrtju.

Posledice uživanja transmaščob

Leta 1994 so prvič ugotovili, da imajo transmaščobe bistveno večji vpliv na razvoj ateroskleroze (kronična bolezen, pri kateri se zaradi kopičenja lipidov, kot so holesterol in trigliceridi, zadebeli stena arterij) kot nasičene maščobe. Zaradi strukturnih lastnosti se transmaščobe veliko lažje vežejo na stene žil in so po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije povzročitelj razvoja kroničnih srčno-žilnih bolezni, kapi in nekaterih rakavih obolenj. Tveganje je po nekaterih ocenah celo desetkrat večje kot v primeru uživanja pretežno nasičenih maščob (mesna maščoba, maslo, kokosova maščoba). Najbolj dosledni in prepričljivi so dokazi o njihovem vplivu na razvoj bolezni srca in ožilja, vse več raziskav pa nakazuje tudi možnost njihovega vpliva na razvoj nekaterih vrst raka, nevroloških motenj, bolezni oči, sladkorne bolezni, debelosti, bolezni jeter, pa tudi vpliv na neplodnost in na razvoj dojenčkov.

Označbe na etiketah izdelkov

Kupec iz deklaracije živila ne more izvedeti, koliko transmaščob je v izdelku, saj te informacije proizvajalci niso dolžni navajati, čeprav to nekateri vseeno prostovoljno označujejo. Pač pa lahko med sestavinami preveri, ali izdelek vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki so označene med sestavinami. Te so tiste, ki lahko vsebujejo višje vrednosti transmaščob in jih pogosto najdemo denimo v pecivu, tortah, rastlinski masti, trdni margarini, izdelkih iz listnatega testa, pekovskih izdelkih iz kvašenega testa. Zato, tako svetuje NIJZ, to hrano jejmo čim manj. Nasvet, jejte čim manj, velja tudi za napolitanke, vaflje, manj kakovostne slaščice, bolj mastne slane prigrizke.

Ana Lovšin

 

Preberite še več člankov - Zdravje

Inovativne mehanske zavore za večjo mobilnost in samostojnost invalidov

Družinsko podjetje Dezziv, ki izdeluje inovativne pripomočke za invalide, in Merkur zavarovalnica sta združila moči z namenom, da bi olajšali vsakodnevno življenje invalidov ter jim pomagali pri...

Nega kože

Kot čuječ gospodar svojega templja, začnimo z osnovami. Čiščenje kože, dva krat dnevno, z nežnim dotikom, ji bo omogočilo dihati in obnoviti svojo svežino. S previdnim, a močnim korakom, ponudimo...

Vzroki za debel trebuh

Velik trebuh je lahko posledica različnih dejavnikov, ki vključujejo prehrano, telesno aktivnost, genetiko, stres in hormonsko neravnovesje. Čeprav lahko velik trebuh pri mnogih ljudeh povzroči...

Kako spati, če nas boli?

Spanje igra pomembno vlogo pri zdravju ljudi. V povprečju človek spi 25 let in to 7 do 9 ur na noč. Pri tem ni pomembno le, da dovolj spimo, ampak kako spimo. Še bolj pomembno je, kako prav spimo,...

Se vzrok za multiplo sklerozo skriva v črevesju?

V naših črevesjih živi trilijon bakterij, bolj znanih po imenu mikrobiomi. Povezujejo jih s številnimi očesnimi boleznimi in celo z revmatoidnim artritisom. Najnovejši študiji namigujeta še na to,...

Rdeči doping

Rdeča pesa je dovoljeni doping. Na veliko so jo jedli in pili olimpijci. Pitje pesinega soka povečuje vzdržljivost, telo pa porabi manj kisika. Za izboljšanje telesne pripravljenosti, pa tudi umske,...

Najboljši naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Zdravilni učinki presne hrane

V naravi ne najdemo živali, ki bi bile predebele (razen če niso preveč hranjene). Ni predebelih rastlin in ni predebelih žuželk, mačk, psov... To je lahko posledica dejstva, da uživajo surovo...

Se moški ubijajo sami?

Vsak zdravnik ve (in številne študije to potrjujejo), da so ženske bolj pozorne na svoje zdravje in zdravje družine kot moški. Ameriška urologa, Sijo Parekattil in Jamin Brahmbhatt sta se odločila,...

Vitamini, ki vas bodo napolnili z energijo

Če je vaše prvo vprašanje, ali lahko vitamini res povečajo raven energije, je odgovor preprost. Seveda lahko, vendar na nekoliko drugačen način, kot ste pričakovali. Vitamini telo napolnijo z...

Najboljši vitamini za kožo

Zdravo prehranjevanje, redna rekreacija, zadostna količina spanca, nadziranje stresa itd. so le nekateri izmed dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje. Toda zagotovo ste se kdaj že vprašali, če...

Kako jesti počasneje?

Dan je kar nekako prekratek za vse obveznosti, ki jih imamo. Zaradi tega se veliko ljudi odloči pospešiti določene dejavnosti, da bi kar se da prihranili na času. Velikokrat pa se to tiče tudi...

Ribe lajšajo migrene

Dejstvo, da je prehranjevanje z ribami dobro za naše srce, je znano že zelo dolgo. Nedavno tega pa so odkrili, da bi ribe lahko pomagale tudi pri lajšanju težav, ki nastopijo z migrenami. Ljudje, ki...

Kaj so trigliceridi in kako jih zmanjšati

O holesterolu slišimo veliko, o trigliceridih, ki enako močno vplivajo na zdravje srca in možganov, pa bore malo. Povezava med trigliceridi in holesterolom je namreč zelo tesno prepletena. Visoka...

Vpliv sladkorja na otrokovo zdravje

Le redkokateri otrok se kdaj naveliča sladkarij. Toda razvajanje s sladkarijami in spodbujanje sladkosnednosti v otroških letih lahko pusti posledice, ki jih bo otrok na svojem zdravju občutil šele...

5 najpogostejših napak ob razstrupljanju telesa

Razstrupljanje telesa ima lahko na naše zdravje izjemne pozitivne učinke. Toda predno se spremembe lotimo, se je priporočeno o procesu razstrupljanja nekoliko podučiti, da se izognemo neprijetnim...

S hojo nad odvečne kilograme

Povprečen človek med 18. in 64. letom bi moral tedensko opraviti vsaj 150 minut zmerne aerobne vadbe, da bi lahko trdil, da skrbi za svoje zdravje. To znese približno pol ure rekreacije na dan, če...

Kolagen za moške - koristi in načini uporabe

Kolagen je med ženskami postal eno izmed najbolj priljubljenih dopolnil, s pomočjo katerega poskušajo svoji koži in lasem povrniti vitalnost. Uživati ga je moč kot prehransko dopolnilo ali ga na...