Spolni odnos ima številne koristi za zdravje. Zaželen je prav vsak dan ...

Krepi imunski sistem

Naš imunski sistem se bo zelo okrepil, če bomo imeli spolne odnose vsaj dva- do trikrat na teden, pišejo v Psychological Reports. Vzdržljivost imunskega sistema so testirali tako, da so izmerili raven protiteles imunoglobulina A (IgA) v slini in sluznicah. Ugotovili so, da imajo ljudje, ki imajo spolne odnose dva- do trikrat tedensko za 30 odstotkov večji IgA. Imunolog Clifford Lowell pravi, da so ljudje, ki so spolno aktivni, bolj izpostavljeni infektivnim snovem kot posamezniki, ki niso spolno aktivni. Imunski sistem se na te snovi odzove tako, da tvori več IgA, kar nas ščiti pred prehladom in gripo. Tudi ljubkovanje psa lahko znatno poveča IgA.

Dober za srce

Fizične dejavnosti, ki krepijo srce, so dobre za zdravje, in to vključuje tudi spolne odnose. Spolna vzburjenost dviguje srčni utrip oziroma število utripov med orgazmom. Spolni odnosi še zlasti koristijo moškim, sploh če so stari 50 in več. Če imajo spolne odnose vsaj dvakrat tedensko, imajo 45 odstotkov manjše tveganje, da zbolijo za srčno boleznijo v primerjavi z moškimi, ki imajo manj ali sploh nimajo spolnih odnosov. Ameriška organizacija za srce trdi, da bolezen srca ni ovira za spolne odnose. Srčni napad ali bolečina v prsih se redko zgodi med spolnim odnosom; ko se bolezen normalizira, je varno imeti spolne odnose, četudi nas ob tem spremlja bolečina v prsih. Spolnost pri srčnih bolnikih je primerljiva vsakodnevni zmerni aktivnosti.

Znižuje krvni tlak

Raziskava univerze Michigan je pokazala, da lahko spolnost v poznejših letih zmanjša tveganje za visok krvni tlak – vsaj pri ženskah. Ženske, stare od 57 do 85 let, ki so poročale, da so spolno zadovoljene, so imele manj težav s krvnim tlakom. V drugi študiji pa so ugotovili, da normalen krvni tlak ohranja tudi, če se veliko objemamo. Visok krvni tlak povečuje tvegaje za srčni napad in kap in vpliva tudi na spolno življenje. Pri moških lahko visok krvni tlak povzroči erektilno disfunkcijo, pri ženskah pa zmanjša spolno slo in zanimanje za spolnost.

Blaži bolečine

Glavobol je pogosto izgovor, da se izognemo spolnim odnosom. Ampak preden posežemo po tabletah proti bolečinam, nevrologi svetujejo, naj gremo raje s partnerjem v posteljo. Spolna aktivnost lajša bolečine, ki so posledica migren. Spolnost povzroči sproščanje endorfinov, zaradi česar občutimo manj bolečine. Endorfini so naravni blažilci bolečin, sprošča pa jih centralni živčni sistem. Ženske so manj občutljive na bolečino, če se redno samozadovoljujejo.

Zmanjšuje tveganje za raka prostate

Moški, ki imajo redne izlive, so zaščiteni pred rakom prostate. Ugotovili so, da ima moški, ki ima izliv vsaj 21-krat mesečno ali večkrat, za tretjino manj možnosti, da dobi raka prostate v primerjavi z moškimi, ki imajo izlive od štiri- do sedemkrat. Ena od teorij je, da pogosta ejakulacija (izliv) prostati omogoči, da se očisti rakotvornih snovi, druga teorija pa pravi, da redni pretok tekočine v prostati prepreči mikrokalcifikacije kristalov, ki jih povezujejo z rakom prostate. Moški naj imajo vsaj 12 izlivov na mesec.

Pomaga zaspati

Med spolnimi odnosi se sproščajo snovi, ki pomagajo zaspati. Nezadostno spanje je splošni zdravstveni problem, s katerim se sooča ogromno odraslih. Da bi spali vsaj 8 ur dnevno, bi morali imeti redne spolne odnose. Med odnosi in orgazmi se namreč sprošča koktajl snovi: oksitocin, dopamin in endorfin. Po orgazmu nas oksitocin v kombinaciji s prokaltinom, prav tako hormonom, zaradi katerega se počutimo sproščeno, dela zaspane. Pri ženskah pa dvig estrogena med spolnimi odnosi vpliva na REM fazo spanja.

Blaži stres

Stres lahko povzroči vse vrste zdravstvenih težav, glavobole, težave s spanjem, napetost v mišicah, razdražen želodec, oslabljen imunski sistem in kronično depresijo. Pari, ki so telesno in čustveno intimni, so manjkrat pod stresom. Udeleženci študije, ki so se vzdržali seksa, so imeli najvišje ravni krvnega tlaka, to pa je sprožil stres.

Krepi možgane

Pogosti spolni odnosi krepijo ženski spomin. Pogosteje kot ima ženska spolne odnose, lažje si zapomni abstraktne besede. Spolnost spodbudi tvorjenje novih nevronov v hipokampusu, predelu možganov, odgovornem za učenje in spomin. Razmišljanje o ljubezni ali spolnosti ima različne učinke na naše možgane.

Podaljšuje življenjsko dobo

Želite živeti dolgo? Spolnost je lahko ključ do tega. Ugotovili so, da spolna aktivnost ščiti moško zdravje. Raziskovalci so deset let proučevali smrtnost pri skoraj tisoč moških, starih med 45 in 59 let. Moški, ki so redno doživljali orgazme, so imeli 50 odstotkov manj tveganja za smrt. Pogosti spolni odnosi pri moških so pomemben napovedovalec dolgoživosti, medtem ko so pri ženskah to užitki, ki jih doživljajo med odnosom.

Dviguje samozavest

Ljudje, ki imajo redne spolne odnose in za povrh v njih še močno uživajo, so bolj samozavestni in uživajo v blagostanju. Po drugi strani pa so dokazali, da so ženske, ki imajo večjo samozavest, bolj uživaljov spolnosti in doživljajo več orgazmov.