Polovica vseh ljudi, ki so preživeli srčno kap, ima »normalne« ravni holesterola. Težave s srcem namreč pogosto niso posledica visokih ravni holesterola, temveč pomanjkanja ščitničnega hormona T3, zatrjuje dr. Richard Lippman.

Drugi ključni dejavniki srčno-žilnih bolezni, ki so jih mediji in celo nekateri zdravniki popolnoma spregledali, so nizke ravni ščitničnega hormona trijodtironina T3, kronična vnetja, čezmerno strjevanje krvi, zvišane ravni homocisteina in pomanjkanje vitamina D3. Pa tudi pomanjkanje hormonov, med drugim melatonina, testosterona, estrogenov, kortizola, dehidroepiandrosterona (DHEA), progesterona, inzulina, eritropoetina (EPO) in humanega rastnega hormona.

Statini ne zdravijo srčnih bolezni

Po mnenju strokovnjaka imajo mediji izjemno moč prepričevanja. Ta moč je bila med drugim ozko usmerjena tudi na oglaševanje statinov, zdravil za zniževanje ravni holesterola. Zaradi tega ozkovidnega pristopa se je med ljudmi uveljavilo prepričanje, da je mogoče srčne bolezni ozdraviti s statini. Kar pa sploh ne drži, trdi dr. Lipmann.

»Ljudje v srednjih in poznih letih, ki nikoli ne preverjajo prej naštetih dejavnikov tveganja, postavljajo svoje življenje na kocko. Testiranje je preprosto, vendar zdravniki brez izkušenj s področja medicine proti staranju težko postavijo pravilno diagnozo. Vaš zdravnik bo morda odredil običajne krvne teste, iz katerih je mogoče ugotoviti stanje C-reaktivnega proteina, fibrinogena, homocisteina, ščitničnega hormona, vitamina D3 in velikost delcev lipoproteinov. Ozko osredotočanje medijev na statine je povzročilo tako rekoč epidemijo stranskih učinkov teh zdravil, vključno s fibromialgijo ali šibkostjo mišic. Tega dejstva so se zavedli tudi številni ugledni kardiologi, ki so začeli predpisovati statine samo moškim z napredovano srčno-žilno boleznijo v srednjih letih – kljub izjemnemu trženjskemu pritisku s strani nekaterih farmacevtskih družb. Če ne sodite v prej omenjeno kategorijo, poiščite kardiologa ali usposobljenega zdravnika s področja medicine proti staranju, ki bo preveril ravni vašega C-reaktivnega proteina in drugih zgoraj navedenih dejavnikov.«

»Do takrat pa se, če cenite svoje zdravje in bi radi dolgo živeli, zdravo prehranjujte, na jedilniku naj prevladujejo sveže ribe in živila z malo ogljikovimi hidrati. Vsak dan zaužijte 2 do 3 grame kurkume, vsaj 150 mg koencima Q10 in 250 mg kelatorja EDTA ter skrbite za redno gibanje. To so priporočila, ki izhajajo iz mojih najnovejših in posebnih raziskav,« svetuje dr. Lippman.

Nadomeščanje statinov

Statine lahko po njegovem mnenju najbolje nadomestimo z najmanj 2 gramoma vitamina B3 oziroma niacina, ki ne povzroča zardevanja (no-flush niacin). Ta pripravek so proučevali in njegovo uporabo odobrili strokovnjaki s Harvardske medicinske fakultete, saj niacin v nasprotju s statini spodbuja tudi nastajanje koristnega holesterola (HDL). Statini pa kljub cenejšim in varnejšim alternativam še naprej ostajajo več milijard ameriških dolarjev vredna industrija. Nenavadno je, da smo dali prednost neizprosnemu oglaševanju farmacevtske industrije pred študijami ugledne medicinske ustanove, še komentira zdravnik.

Anja Drašler

......................................................................

Dr. Richard Lippman je vodilni strokovnjak na področju medicine proti staranju. Za svoje raziskovalno delo je bil nominiran za Nobelovo nagrado za medicino. Njegova priporočila o tem, kako odložimo staranje, povzemamo po knjigi »Ostani pri 40-ih – brez diet ali naporne vadbe« (www.misteriji.si; 19,90 €).