Suho iglanje je zdravljenje z zelo tanko iglo, ki jo potisnemo skozi kožo, da bi z njo spodbudili sprožilno točko. Ta oblika alternativnega zdravljenja se uporablja za sproščanje trdih mišic oziroma trdih vozlov v mišici, ki lahko povzročijo bolečino, ki se običajno širi na večje območje.

Včasih lahko te sprožilne točke (ali celo mišični krči) otežijo opravljanje vsakodnevnih opravil, ker nas zaboli vsakič, ko se dotaknemo teh bolečih delov, lahko pa seva tudi v druge dele telesa.

Medtem ko mokro iglanje izvajajo s pomočjo podkožnih igel, ki oddajajo kortikosteroide, anestetike, sklerozante in druga sredstva, suho iglanje pomeni vstavljanje igle v telo, brez da bi pri tem uporabili injekcijo.

Suho iglanje ni enako akupunkturi. Akupunktura se osredotoča na pretok energije v telesu in v organih, suho iglanje pa spodbuja točno določene točke, ki povzročajo bolečine in ohromelost.

V študiji, objavljeni v Journal of Orthopedics & Sports Physical Therapy, so raziskovalci analizirali rezultate najboljših kliničnih študij, ki so jih izvedli do sedaj, da bi ugotovili, ali suho iglanje pomaga zmanjšati bolečine v vratu in v rokah, od koder izhajajo sprožitvene točke. Raziskovalci so ugotovili, da suho iglanje učinkovito lajša bolečine pri sindromu miofascialne bolečine, pri bolečinah v točkah ali pri bolečinah v mišicah. Ko tehniko uporablja fizioterapevt, je še zlasti učinkovita, če jo uporablja v kombinaciji z ostalimi tehnikami, na primer telovadbo.

Miofascialne sprožitvene točke so pogosta vrsta bolečine. Beseda »miofascialen« pomeni mišično tkivo (mio) in vezivno tkivo v in okoli njega (fascial). Sprožilne točke so običajno posledica mišičnih poškodb, na primer poškodb po teku ali ponavljajoče obremenitve.

Z drugimi besedami, sprožilne točke so boleče, če nanje pritisnemo in lahko povzročijo bolečine tudi na drugem delu telesa. Pride lahko celo do hiperalgezija, kar je povečana občutljivost za bolečino in je pogosto posledica poškodbe nociceptorjev (prosti končiči živčnih vlaken) ali perifernih živcev.

Suha injekcijska igla vključuje uporabo tanke filiformne igle, ki prodre v kožo in spodbuja osnovne mišične sprožilne točke, mišična in vezna tkiva, da se ublažijo bolečine in motnje gibanja. S suhim iglanjem zdravimo:

 • migrene
 • tenzijske glavobole
 • sindrom karpalnega kanala
 • motnje povezane z delom za računalnikom
 • poškodbe hrbtenice
 • medenične bolečine in druge urološke sindrome
 • postherpetično nevralgio
 • nočne krče
 • fantomsko bolečino
 • tendonitis
 • patologijo diska
 • disfunkcija diska

To alternativno zdravljenje se uporablja tudi za zdravljenje poškodb v skeletnih mišicah, fasciji in veznem tkivu. Zmanjšuje in obnavlja okvare telesnih struktur in njihovega delovanja.

Koristi terapije

Zmanjša bolečino

Številne študije so pokazale takojšnje ali kratkoročno izboljšanje pri zdravljenju bolečin ali ohromelosti. Študija, objavljena leta 2007 v American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation, poudarja, da suho iglanje znatno zmanjša bolečino v ramenih, s tem ko zdravi sprožilne točke. 14 bolnikov z bolečino v obeh ramenih je prejelo terapijo na enem ramenu, na drugem pa ne. Intenzivnost bolečine v zdravljenem ramenu je bila hitro zmanjšana. V študiji so z omenjeno terapijo zdravili zgornje trapezijske latentne miofascialne sprožilne točke v zgornjem delu hrbta pri 60 ženskah. Vsi udeleženci so poročali o zmanjšanju bolečine.

Izboljša gibanje

Raziskave kažejo, da se bolniki, ki se zdravijo z omenjeno terapijo in dovolj gibajo, bolj tekoče gibajo. Leta 2010 so s terapijo en mesec zdravili štiri mednarodne atlete, ki so trenirali odbojko na mivki. Pred in po zdravljenju so ocenili razpon gibanja, moči in bolečine, po zdravljenju pa so bili izboljšani vsi rezultati. Športniki so lahko nadaljevali z aktivnostmi, kar dokazuje, da suha igla ne povzroča šibkosti in manjšega obsega gibanja takoj po zdravljenju. Ti primeri podpirajo uporabo suhega iglanja pri poklicnih športnikih med tekmovalno fazo s kratkotrajnim bolečinskim olajšanjem in izboljšano funkcijo pri poškodbah ramen.

Pospeši okrevanje

Bolniki, ki se zdravijo s suho injekcijsko iglo, imajo hitro manj bolečin; v resnici večina bolnikov čuti koristi takoj po prvem zdravljenju. Na osnovi poročil, ki jih je objavila revija Journal of Orthopaedics & Sports Physical Therapy, se delovanje pacientov obnovi veliko hitreje. Avstralska študija je raziskala vpliv suhega iglanja na kronične motnje srčnega utripa, ki je povezano s senzoričnimi motnjami in se slabo odziva na fizično zdravljenje, na primer telovadbo. Ker telovadba po treh mesecih zdravljenja ni popolnoma odpravila simptomov srčnega ritma, so fizioterapevti dodali suho iglanje, da bi pospešili proces zdravljenja, zmanjšali stroške zdravljenja, bolečine in ohromelosti.