Metin čaj za koncentracijo

Nekateri ljudje iščejo alternativo kavi, s pomočjo katere bi lažje ostali budni, osredotočeni in pozorni. S posmrtnimi raziskavami človeških možganov so sedaj dokazali, da fenolne spojine v meti krepijo spomin, osredotočenost in pozornost ter pomagajo hitreje zaspati. Polifenoli v meti spodbujajo rast novih možganskih nevronov, ščitijo obstoječe nevrone in povečajo ravni živčnih prenašalcev. Skodelica metinega čaja je torej ne le odličen nadomestek kave, ampak tudi odličen način za izboljšanje duševne pozornosti. Spojine v meti ščitijo obstoječe možganske celice in pozitivno vplivajo na krvne žile v možganih. Fenoli v meti zavirajo acetilholinesterazo, encim, ki razgrajuje vitalni spomin, ki je povezan z živčnim prenašalcem acetilholinom. Fenolne spojine prav tako zavirajo oksidativni stres. Študija na miših je pokazala, da je ena specifična fenolna spojina – rožmarinska kislina – zaščitila ključne spominske centre v možganih (hipokampus in skorjo) pred celičnimi poškodbami zaradi oksidativnega stresa. Rožmarinska kislina je zlasti močno povečala celično rast v hipokampusu, možganskem centru delovnega spomina.

Z nato-kinazo in borom nad krvne strdke

Dolgotrajno sedenje, brez da bi vmes pretegnili mišice, poveča tveganje za smrt zaradi strdkov v venah za kar 48 %. Ti strdki, imenovani globoka venska tromboza (DVT), lahko povzročijo pljučno embolijo, ki je v večini primerov smrtna. Ker se je danes sedečemu delu težko izogniti, si lahko pomagamo z dvema rastlinskima izvlečkoma: nato-kinazo in francoskim morskim borom. Oba preprečujeta nastajanje strdkov oziroma hitro odpravita težave, če jih že imamo. Nato-kinaza in francoski morski bor dokazano preprečujeta globoko vensko trombozo, saj:

  • preprečujeta neželen nastanek strdkov v žilah,
    • izboljšujeta mikro kroženje v venah,
    • spodbujata elastičnosti žilnih sten in
    • spodbujata razgradnjo strdkov.

Rastlinski ceramidi zmanjšujejo gube

V mladosti je naša koža polna biološko aktivnih vlažilnih olj, bolj znanih kot ceramidi. Ti ohranjajo vlažnost kože in skrbijo za mladosten videz. Vendar pa se sposobnost telesa za tvorjenje ceramidov z leti zmanjša, kar povzroča nastajanje suhe, starajoče se kože. Znanstveniki so odkrili, da si lahko odslej pomagamo z rastlinskimi ceramidi. Rastlinski ceramidi, kadar jih uživamo oralno, prodrejo globlje v celice na površini kože in delujejo od znotraj navzven. Rezultati so izboljšana vlažnost kože, gladkost, prožnost in drugi mladostni učinki.

Folati vplivajo na možgane

B-vitamini igrajo ključno vlogo pri tvorbi možganskih živčnih prenašalcev. Pomanjkanje B-vitaminov vpliva na kognitivni upad. Folat (vitamin B9) lahko izboljša kognitivne učinke, saj vpliva na zmanjšanje vnetja in ravni homocisteina. Povišana raven homocisteina in kronično vnetje sta namreč povezana z degenerativnimi možganskimi motnjami. Folati vplivajo na izražanje genov. Geni so lahko 'vključeni' ali 'izključeni'. Če nimamo dovolj folatov, so geni, povezani s tvorbo za možgane škodljivega beta-amiloida, 'vključeni'. Dodatki folatov jih 'utišajo' in preprečijo nastajanje strupenih beta-amiloidnih beljakovin, ki povzročajo nastanek demence.

Že nizka količina folne kisline vpliva na spremembe genov, ob tem pa znižuje visoke ravni homocisteina, ki so pogosto spremljevalec staranja možganov in demence. Dodatek folne kisline pomaga ohranjati kognitivno delovanje  pri odraslih z blago kognitivno motnjo. Upočasnitev napredka blagih kognitivnih motenj bi lahko odložila pojav demence, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si