Skupno število semenčic je v štirih desetletjih upadlo za skoraj 60 odstotkov. Zmanjšanje števila semenčic ni povezano le z razmnoževanjem, ampak je tudi znanilec povečanega tveganja za prezgodnjo smrt. Najverjetnejši vzrok za upad je način življenja.

Raziskovalci so preučili več kot 7.500 študij, ki so med letoma 1973 in 2011 preučevale število spermijev in njihovo gostoto. Nato so izvedli metaanalizo 185 študij, ki so izpolnjevale njihove kriterije. Gre za študije moških, ki bodisi niso vedeli, da so bili plodni, in tistih, za katere je bilo znano, da so plodni. Izločili so študije moških, ki so sumili, da so neplodni. V študije je bilo zajetih skoraj 43 tisoč moških iz petdesetih različnih držav. Rezultati so bili presenetljivi.

Pred rojstvom

Kemikalije, ki vplivajo na endokrine žleze. Prenatalne endokrine motnje oziroma motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem pred rojstvom zaradi kemične izpostavljenosti so eden glavnih razlogov, zakaj znanstveniki menijo, da je moška neplodnost v porastu. Kemikalije, ki povzročajo endokrine bolezni, so povsod okoli nas. Vključujejo spojine, kot so ftalati, triklosan (v antibakterijskem gelu!) in BPA (bisfenol A v plastiki). Te snovi vplivajo na naš endokrini sistem, ki ureja vse hormone in biološke procese. In ko se ti zmedejo, imajo lahko resne učinke na razvojni, razmnoževalni, nevrološki in imunski sistem. Že manjši odmerki (ki jim je izpostavljena nosečnica) imajo lahko resne posledice zanjo in za otroka, kar se lahko pokaže čez desetletja.

Kajenje. Upajmo, da se že zavedate vpliva, ki ga ima kajenje na zdravje. V Ameriki je to vodilni vzrok smrti, žrtev pa je več kot pri okuženih z virusom HIV. Kajenje lahko vpliva na neplodnost moškega že pred njegovim rojstvom. Študija je pokazala, da so imeli evropski moški, ki so bili pred rojstvom izpostavljeni kajenju, 20-odstotkov manjšo gostoto semenčic kot tisti, ki niso bili izpostavljeni nikotinu.

V odrasli dobi

Ibuprofen. Leta 2018 so danski raziskovalci dokazali, da je redna uporaba Ibuprofena možni sprožilec neplodnosti pri moških. Uporaba Ibuprofena 14 zaporednih dni zviša ravni luteinizirajočega hormona in moti tvorbo testosterona. V človeškem delu študije so sodelovali zdravi moški med 18. in 35. letom starosti, ki so šest tednov dvakrat dnevno užili 600 miligramov Ibuprofena (ali placebo). Redna uporaba vpliva na tvorbo testosterona z zatiranjem nekaterih endokrinih celic v testih. Lahko povzroči:
• neplodnost
• motnjo spolne moči
• depresijo
• izgubo kostne in mišične mase

Izpostavljenost pesticidom. Pesticidi, ki smo jim izpostavljeni (pa ne le v hrani) vplivajo na moško neplodnost. Pesticidi, s katerimi škropijo hrano, ostanejo na njej, in ko jo zaužijemo, lahko potujejo po telesu. Ni naključje, da je stopnja moške neplodnosti porasla v času, ko je porasla tudi uporaba pesticidov.

Kajenje. Kajenje močno vpliva na moško neplodnost. V tobaku je več kot 4 tisoč strupov. Če ste kadilec, lahko pričakujete nižjo kakovost sperme, zmanjšano delovanje semenčic, motnje hormonskega sistema, motnje zorenja sperme in druge neželene učinke.

Stres. Vemo, da stres slabo vpliva na zdravje. Kar je še huje, pomembno vlogo igra tudi pri moški neplodnosti. Moški, ki so izpostavljeni stresu, imajo med izlivom nižjo koncentracijo sperme in slabšo kakovost sperme.

Debelost. Debelost je v zadnjih desetletjih v porastu, ključno vlogo pa ima tudi pri moški neplodnosti. Medtem ko že nekaj časa vemo, da debela ženska težje zanosi, je podobno tudi z debelim partnerjem. Zdi se, da debelost vpliva na zmožnost sperme, da oplodi jajčece. To je verjetno posledica poslabšanja kakovosti semenčic.

5 ukrepov

Izogibanje hormonskim motilcem

Za donositev otroka ni odgovorna le ženska, ampak tudi moški. Že nekaj časa pred poskusom zanositve, še zlasti pa v času nosečnosti, se morata izogibati hormonskim motilcem. Najlažje je, da iz bivalnega prostora odstranita plastiko (zlasti posodo) ter druge kemikalije.

Prenehajmo kaditi!

Kajenje škoduje vsakemu posameznemu delu telesa, še zlasti pa spermijem.

Omejimo izpostavljenost pesticidom

Izognimo se nakupu predelanih in pakiranih živil, ki so polna pesticidov. Če se le da, kupujmo ekološko sadje in zelenjavo ter meso.

Zmanjšajmo stres

Če smo pod stresom, poskusimo z jogo, akupunkturo, meditacijo. Ne le da bo manjšalo stres, povečalo bo tudi plodnost!

Izboljšajmo kakovost prehrane

Ko gre za zdravljenje debelosti, je prehrana ključnega pomena. Enaka hrana pomaga tudi pri zdravljenju plodnosti. Naj bo jedilnik poln vitaminov, mineralov, sadja, zelenjave, stročnic. Živila bodo pomagala zmanjšati vnetje, uravnala bodo hormone in pospešila gibanje semenčic.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si