V tiskani izdaji revije smo nedavno pisali o tem, kaj vpliva na to, da se penis dvigne. Tokrat podrobneje spoznajmo, kaj sta izliv in orgazem. Navadno nastopita skupaj, ni pa to nujno.

Ko se možgani odločijo, da je čas, da se penis dvigne pokonci in razgali svojo pravo naravo, signali potujejo v ledveni del hrbtenjače. Od tam gredo prek spletišča živcev v penis. Gladke mišice v arterijskih stenah penisa dobijo ukaz, da se sprostijo. To odpre kanale do brecilnega tkiva in omogoča večji pretok krvi v do tedaj mlahavi penis.

Izločanje dušikovega oksida

Vzburjenje povzroči izločanje dušikovega oksida v penisu, zaradi česar se v brecilnem tkivu začne nabirati dodatna količina krvi. Penis se poveča in otrdi. Ko se vzdolžni komori v penisu polnita s krvjo, penis nabrekne in se začne dvigovati. Že po nekaj sekundah doseže svojo končno in konstantno velikost. Pretok krvi v penis je med erekcijo šestkrat do osemkrat večji kot navadno. Istočasno kot dušikov oksid se iz žlez začne izločati spojina, imenovana ciklični GMP (ciklični gvanozinmonofosfat), ki zavira delovanje dušikovega oksida. Zaradi tega takoj po koncu vzburjenja penis spet postane mlahav.

Otrditev penisa lahko primerjamo z gasilsko cevjo za vodo. Ko jo napolnimo z vodo, postane trda in čvrsta. Kako velik in trd postane penis med erekcijo, je odvisno od tega, kako velik potencial prostornine brecilnega telesa je kdo podedoval. Od tega je odvisno, kako močno se bo to napolnilo. Na to pa vplivajo tudi zapleteni duševni in telesni dejavniki.

»Vendar se prostornina brecilnega telesa medicinsko ne da spremeniti, povečati. To je gensko določeno,« poudarja dr. Dudley Seth Danoff, upokojeni urolog, avtor knjige o penisu. Penis ostane trd tako dolgo, dokler ne opravi svoje naloge. Kri do tedaj teče le enosmerno, le priteka, odteka pa ne. Ko pa penis opravi svojo nalogo ali pa se erekcija prekine zaradi kake duševne ali zunanje motnje, denimo zazvoni telefon ali moškega zagrabi krč v mišicah, ki zmoti erekcijo, pa presežna kri odteče prek ven iz penisa. V nasprotnem primeru pa sledi orgazem.

Orgazem

Narava je mehanizem erekcije namenila za razmnoževanje. Erekciji sledi izliv semena, ejakulacija. Izliva semena pa ne smemo zamenjati z orgazmom, čeprav se večinoma pojavita sočasno. A ne vselej.

Orgazem je intenziven občutek užitka in sprostitve na vrhuncu spolnega vzburjenja. Njegova narava je pretežno nevrološka, elektrokemični dogodek pa se zgodi v tistih delih možganov, ki nadzirajo užitek. Moški imajo običajno orgazem, ko se zgodi tudi izliv semena. To je tedaj, ko moški pogovorno izdahne, da »mu prihaja«.

Večina moških pa je že kdaj imela težave z ejakulacijo, na primer izliv brez prijetnega občutka orgazma. To se navadno zgodi mladim moškim, ki so tako preplavljeni z občutki vznemirjenosti in strahu, da izliv doživijo »v hlače« ali ponoči v spanju, pravi izkušeni urolog. Možno pa je tudi obratno: orgazem brez izliva semena.

»To se lahko doseže z nekaterimi ezoteričnimi, vzhodnjaškimi spolnimi praksami, a mnogi moji starejši bolniki so to tudi že doživeli. V tej starostni skupini to ni redko,« pristavlja.

Ejakulacija je izmet semena skozi penis. Gre za refleksno dejanje, pri katerem sodelujejo številni deli telesa. Od kod prihaja semenska tekočina in kaj je v njej, pa prihodnjič.

Eva Majnik

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si