Ostati zdrav in fit pri petdesetih je težje kot pri dvajsetih, ampak petdeseta so obdobje, ko moramo znati uživati v zdravju. Šest navad vam bo pomagalo ohranjati zdravje pri petdesetih.

Skrbite za kosti

Za moške in ženske po 50. letu je zdravje kosti bistvenega pomena. To še posebej velja za ženske, katerih spreminjajoče se ravni hormonov pred in med menopavzo lahko vodijo do zmanjšane kostne gostote in povečanega tveganja za zlome. Okrepite svoje kosti s prehrano, ki vsebuje veliko super živil, to je kalcija, magnezija, vitamina D in vitamina K – če teh snovi ne uspete pridobiti iz svoje prehrane, poiščite dodatke. Osredotočite se tudi na telesno vadbo (npr. hoja, tek, trening z utežmi ali pohodništvo) za izgradnjo novega kostnega tkiva, ki krepi celoten skeletni sistem.

Ostanite aktivni

Zmerna vadba ne vpliva samo na mišice, kosti in srce, vadba krepi tudi možgane. Hipokampus – del možganov, povezan s spominom – se skrči, ko se staramo (1–2 % vsako leto!), kar pogosto povzroči kognitivne motnje v kasnejših letih. Dobra novica je, da raziskovalci ugotavljajo, da že 40 minut hitre hoje trikrat na teden vodi do pomembne rasti možganov. Odrasli, ki so sodelovali pri aerobni vadbi, so opazili več kot 2-odstotno povečanje velikosti svojega hipokampusa v letu dni, v nasprotju s padcem za 1,4 % pri osebah, ki niso telovadile.

Dovolj spite

V času hormonskih sprememb in v času, ko se spopadamo z otrdelostjo sklepov in mišic, je kakovost spanja lahko slabša. Spanje lahko postane nepovezano. Študije kažejo, da je za podaljšanje življenjske dobe v teh letih priporočljivo spati vsaj 6,5 ali 7,5 ur na noč.

Jejte sredozemsko hrano

Sredozemska prehrana, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, oreščkov, stročnic, polnozrnatih živil in rib ter veliko zdravih maščob, kot je oljčno olje, je povezana z velikimi koristmi za starejše odrasle, vključno z izboljšanim zdravjem srca in presnovo. Ampak: ali ste vedeli, da lahko osredotočanje na zdravo prehrano zmanjša tudi tveganje za zlome kolkov in da se vaši možgani ne morejo zmanjšati? V študiji, ki je vključevala več kot 90 tisoč udeležencev, je bilo uživanje sredozemske prehrane povezano z izboljšanim zdravjem kosti in manjšim tveganjem za zlome pri ženskah po menopavzi.

Trenirajte možgane

Ne glede na to, ali se raje učite novega jezika, rešujete križanke, sudoku ali igrate spletne igre, raziskave kažejo, da si lahko pri petdesetih vzamete več časa za možganski trening in za vse, kar lahko pomembno vpliva na kognitivno delovanje. V študiji, ki je vključevala 7 tisoč ljudi, starih 50 let in več, je šest mesecev vsakodnevnega treninga možganov vodilo do pomembnih izboljšav spomina, sklepanja in sposobnosti opravljanja vsakodnevnih opravil – torej izboljšanja na vseh področjih, ki s starostjo lahko slabijo.

Užijte dovolj probiotikov

Zdravo črevo, polno raznolikih sevov koristnih bakterij, je resnično temelj tako fizičnega kot čustvenega zdravja za vsako starost in je ključnega pomena, ko vstopate v kasnejša leta. Ko se staramo, naj bi imeli v črevesju uspešne kolonije probiotikov; zlasti bifidobakterije, ki podpirajo imunski sistem, krepijo črevesje, izboljšujejo zdravje sklepov in kosti, uravnavajo presnovo in zmanjšujejo vnetje. Še več, probiotiki v črevesju lahko pomagajo in podpirajo številne druge vidike življenja, ki prispevajo k zdravemu staranju, kot so izboljšanje spanja, povečanje spomina in celo naravno povečanje energije in vzdržljivosti.

M.C.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si