Sladkorna bolezen, pogosto imenovana tudi diabetes, je presnovna bolezen, pri kateri v daljšem časovnem obdobju prihaja do visoke ravni sladkorja v krvi.

Med najpogostejše simptome, na osnovi katerih lahko sami posumimo na bolezen, sodijo: pogostejše uriniranje, povečana lakota, povečana žeja, nenadna izguba telesne teže. Če je ne zdravimo, lahko pride do hudih zapletov, med drugim do diabetične ketoacidoze in ne-ketonske hiperosmolarne kome, tudi do bolezni srca in žilja, do kapi, poškodb oči, razjed stopal in kronične odpovedi ledvic.

Do sladkorne bolezni pride, ker trebušna slinavka ne tvori dovolj inzulina ali pa zato, ker se celice na inzulin ne odzivajo ustrezno. Obstaja več vrst sladkorne bolezni: bolezen tipa 1 oziroma od inzulina odvisna, bolezen tipa 2, ki se lahko razvije pod vplivom stresnih dejavnikov in pri kateri se celice na inzulin ne odzivajo pravilno, ter nosečnostna sladkorna bolezen, ki pogosto doleti nosečnice.

Poleg zdravega načina življenja, zmerne telesne dejavnosti in pozitivnega razmišljanja, so lahko homeopatski pripravki v veliko pomoč.

Med najpogosteje predpisanimi so:

Arsenicum Album – slabost, nemir in žeja

Phosphorus – ko pogosto odvajamo, urin je poln beljakovin in sladkast

Rhus Aromatica – ogromno urina, ki je bled in poln beljakovin

Uranium nitricum – obilno odvajanje, ki ga spremlja slabost in huda žeja

 

Med drugimi so za sladkorno bolezen primerni še Argentum Metallicum, Helleborus, Lacticum Acidum, Phosphoricum, Insulin, Natrum Phosphoricum, Natrum Sulphuricum, Terebinthimum.

 

Barbara Černe