Začimba ruj je pridobljena iz posušenih in mletih jagod rastline Rhus coriaria. Ta svetla in okusna začimba se pogosto dodaja drugim mešanicam začimb. Tradicionalno sestavino bližnjevzhodne kuhinje dodajamo vsemu, mesnih jedem in solatam. Je rahlo sadnega okusa, nekoliko podobnega limoni. Vsebuje ogromno vitamina C, polifenolov in flavonoidov, kot je galna kislina, metil galat, kempferol in kvercetin. Vsebuje tudi tanine, ki delujejo kot antioksidanti. V holistični medicini se uporablja za zdravljenje različnih bolezni, od astme do driske in prehladov. Sadež se včasih uporablja tudi kot naravno odvajalo za spodbujanje razstrupljanja.

Uravnava krvni sladkor

Ruj pomaga vzdrževati normalno raven sladkorja v krvi. V neki študiji je 41 bolnikov s sladkorno boleznijo tri mesece vsak dan zaužilo tri grame te začimbe ali placebo. Ob koncu študije je bilo ugotovljeno, da je začimba za 13 odstotkov znižala raven krvnega sladkorja in celo izboljšala splošno uravnavanje krvnega sladkorja. Poleg tega lahko pomaga tudi pri preprečevanju odpornosti na inzulin.

Zmanjšuje holesterol

Visok holesterol je eden največjih dejavnikov tveganja za srčne bolezni. Zaradi holesterola arterije otrdijo, se zožijo, posledično pa obremenijo srčno mišico in otežijo pretok krvi. Teheranska raziskava je pokazala, da je začimba uspela zmanjšati raven trigliceridov in holesterola pri podganah, ki so jih hranili s hrano z visoko vsebnostjo holesterola.

Bogat z antioksidanti

Antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom, preprečujejo poškodbe celic in ščitijo pred kroničnimi boleznimi. Nekatere raziskave celo kažejo, da lahko antioksidanti zmanjšajo tveganje za resne bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in rak. Ruj je bogat vir antioksidantov, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale.

Preprečuje izgubo kostne gostote

Študija na živalih iz leta 2015, objavljena v Journal of Applied Oral Science, je pokazala, da je uporaba izvlečka ruja podganam spremenila ravnovesje več specifičnih beljakovin, vključenih v izgradnjo kosti, kar je preprečilo zmanjševanje kostne gostote.

Lajša bolečine v mišicah

Če imate kronične mišične bolečine, si lahko pomagate z rujem. Sok iz ruja zmanjšuje bolečine v mišicah med aerobno vadbo pri zdravih odraslih. Zaradi bogate vsebnosti antioksidantov lahko pomaga zmanjšati vnetje, s tem pa prav tako olajša bolečino. Ne le da vnetje prispeva k razvoju bolezni in na mnoga avtoimunska stanja, vnetje povzroča tudi bolečino.