Nad glivice v nožnici po naravni poti

Ena od petih žensk ima pri štiridesetih letih bakterijsko vaginozo oziroma glivično okužbo nožnice.

Okužbo je imelo kar 21,2 milijona Američank, starih od 15 do 49 let, je pokazala raziskava, to pa je skoraj 30 odstotkov žensk v tej starostni skupini. Večina ni opazila nikakršnih simptomov, nekatere pa so poročale o nenavadnem izcedku, pekočih ali bolečih občutkih in neprijetnem vonju. Zelo visok odstotek žensk z bakterijsko vaginozo, kar 84 odstotkov, pa ne navaja nobenih simptomov bakterijske vaginoze.

Do vaginalnih okužb pride zaradi povečane telesne aktivnosti, običajno z več partnerji, v nosečnosti in zaradi večje dovzetnosti za vse vrste okužb ali virusov zaradi nezdravega načina življenja, ki slabi imunski sistem. Padec imunskega sistema vpliva na spremembe v pH ravnovesju nožnice. V nožnici je običajno rahlo kisel, pH je med 3.8 in 4.2. PH večji od 4,5 je preveč alkalen, kar prispeva k bakterijski vaginozi.

6 naravnih zdravil za bakterijsko vaginozo

Proč s trdimi mili & izdelki v bližini genitalij

Umivanje nožnice s cenenimi mili (običajno alkalnimi), lahko poslabša draženje, pH in mikrofloro ter s tem povzroči neprijeten izcedek iz nožnice. V bližini nožnice ne uporabljajte dezodorantov, dišav ali izdelkov, ki vsebujejo barvila; ne v notranjosti, ne v zunanjosti. Najbolje je, da nekaj časa mila sploh ne uporabljate, kasneje pa zgolj blaga, nedišeča.

Umivajte se z domačim jabolčnim kisom, ki lahko pomaga odpraviti strupe in bakterije, ki povzročajo vaginalni vonj, obenem pa ponovno vzpostavijo kislinsko kakovost vaginalne flore. V kopeli uporabimo sodo. Pomaga tudi nekaj kapljic eteričnega olja čajevca, ki ga zmešamo z vodo in nepozebnikom, damo na bombažno krpo in s tem premažemo občutljive predele. Olje čajevca ima močne proti glivične lastnosti. Deluje kot naravni antiseptik.

Prepovedano tuširanje

Prekomerno tuširanje je glavni dejavnik tveganja za vaginalne okužbe, saj moti normalno bakterijsko ravnovesje v nožnici. Tuširanje ne bo pomagalo pri okužbi. Dejansko lahko okužbo še poslabša z odstranitvijo koristnih bakterij, ki varujejo nožnico.

Organski tamponi

Med menstruacijo poskusite uporabiti organske / naravne tampone iz bombaža in jih redno zamenjujte. Priporočljivi so tamponi ali blazinice, ki ne vsebujejo kemikalij, barvil in parfumov. Izogibajte se prekomerni rasti bakterij, tako da tampone vsaj trikrat na dan zamenjate (vsaj vsakih šest do osem ur).

Pozabite spolne odnose

Če pa že, uporabite kondome. Še zlasti, če imate novega partnerja. Če jih imate več, omejite število partnerjev. Več partnerjev kot imate, večja je verjetnost, da pride do okužbe.

Posvetujte se z zdravnikom

Če ste noseči, se posvetujte z zdravnikom. Ker lahko bakterijska vaginoza povzroči zaplete pri razvoju ploda, se je treba, če ste noseči, čimprej zdraviti. Če dojite, se pogovorite s svojim zdravnikom, da izbere ustrezno zdravilo. Zapleti med nosečnostjo, ki so možni, če jih ne zdravimo, so redki, lahko pa vključujejo prezgodnji porod ali majhno porodno težo.

Okrepite imunski sistem

Imunski sistem okrepite zato, da se znebite ponavljajočih se okužb. Bakterijska vaginoza se običajno ponavlja na tri ali dvanajst mesecev. Najboljše da:

 • uživate probiotike in probiotična živila. Probiotiki, vključno z laktobacilom, poveča število »dobrih bakterij« v nožnici in ponovno vzpostavi uravnoteženo mikrofloro. Poskusite jesti fermentirane ali kultivirane probiotične jedi, kot so jogurt, kimči, kefir in kombučo
  • uživajte zdravo, nepredelano hrano
  • obvladujte alergije, pomanjkanje hranil, sladkorno bolezen, sindrom razdražljivega črevesja ali avtoimunske bolezni
  • dovolj vadite
  • dovolj spite
  • obvladujte stres
  • bodite pozorni na to ali ponavljajočih se okužb ne povzročajo zdravila.

Pri bakterijski vaginozi je priporočljivo, da ne uživate antibiotikov, razen če jih res ne potrebujete. Izogibajte se pitju alkohola in jemanju drugih zdravil, ki bi lahko vplivala na antibiotike.

 

Povzeto po: https://draxe.com/health/womens-health/bacterial-vaginosis-symptoms/