Ameriški revmatologi poudarjajo, da bolnikom z lupusom (oblika revmatoidnega obolenja) pomagajo omega-3 maščobne kisline.
Te naj bi bistveno izboljšale razpoloženje in kakovost spanja. Proučevali so možne povezave med vnosom omega-3 in omega-6 pri okoli 500 osebah, ki so imele lupus. Maščobne kisline so jim pomagale ne le pri spanju in posledično boljšem razpoloženju, ampak so bili tudi manj utrujeni in depresivni. Klasična terapija je sicer omilila bolečino, ne pa tudi drugih simptomov, kar so rešile maščobne kisline.
Hrana z visoko vsebnostjo sladkorja nevarna
Nedavna študija je pokazala spremembe v presnovi maščob, ki so povezane s povečanim tveganjem za bolezni srca in žilja pri moških, ki uživajo hrano z visoko vsebnostjo sladkorja.Študija je proučevala moške z obolelimi jetri (a ne od alkohola) in tiste, ki so imeli sicer zdrava, a rahlo zamaščena jetra. 12 tednov so jim vsak dan postregli z enako količino kalorij, ampak z različnim deležem kalorij iz sladkorja: bodisi so dobili 650 bodisi 140 sladkih kalorij. Moških z obolelimi jetri, ki so pojedli več sladkih kalorij (650), so kazali znake, povezane z večjim tveganjem za bolezni srca in žilja. Moški, ki so imeli zamaščena jetra in so jedli sladko, pa so dobili še bolj zamaščena jetra, presnova maščob pa je postala podobna presnovi obolelih moških.
Dodatki pomagajo pri degeneraciji makule
Dodajanje hranilnih snovi, ki zmanjšujejo oksidante, je učinkovito za osebe, ki trpijo zaradi neovaskularne (»mokre«), s starostjo povezane degeneracije makule. Preizkusili so dve vrsti dodatkov, enega, ki je vseboval vitamine C in E, cink, baker in beta karoten; in drugega, v katerem je bil beta karoten nadomrščrn z luteinom in zeaksantinom. Oba naj bi bila zelo učinkovita pri zdravljenju bolnikov z omenjeno boleznijo v zgodnjem razvoju in še posebej pri tistih, ki imajo obolelo samo eno oko. Bolniki, ki so uživali te dodatke, niso potrebovali toliko injekcij (kar 8 manj!) v okvirih klasične terapije in so tako podaljšali življenjsko dobo.
Odpoved srca zaradi premalo vitamina D?
Pomanjkanje vitamina D povečuje tveganje za popuščanje srca. Raziskovalci so analizirali kartoteke 137 oseb, starih 60 let in več, ki so obiskovale kardiologa, in ugotovili, da je kar 65 odstotkom primanjkovalo 25-hidroksivitamina D (25OHD3), saj so ga imeli manj kot 30 ng/ml. Med temi je imelo okoli 80 odstotkov večje tveganje za srčno popuščanje. »Povečano tveganje za srčno popuščanje v tej študiji je bilo prisotno pri več kot polovici starejših in je bilo pomembno povezano s pomanjkanjem vitamina D (12,2-krat povečano tveganje za srčno popuščanje),« so poročali avtorji. Vitamin D merijo v nanogramih na mililiter oziroma v nanomolih na liter. Spodnja še zadovoljiva meja tega vitamina je 75 nmol/l (30 ng/ml). Ta meja velja za vsa starostna obdobja. Ali je človek dovolj preskrbljen z vitaminom D ugotovijo s preiskavo krvi.