"Kolmež je že od starih časov čislan kot eno najmočnejših sredstev za spodbudo teka in urejanje prebave, poljudne knjige o zdravilnih rastlinah pa ga hvalijo kot čudežno zdravilo," pravi zeliščar, Miha Sreš s Klučarjeve domačije.
"Po izročilu se rabi pri akutnih in kroničnih prebavnih motnjah, črevesnih krčih in vetrovih ter pomanjkanju želodčne kisline in teka, saj pospeši obilno izločanje sline ter želodčnih in črevesnih prebavnih sokov, sprošča vetrove in odpravlja krče, pomaga pa tudi ob želodčnem vnetju in razjedi. Pospešil naj bi tudi splošno celično presnovo, krepil osrednji živčni sestav ter pomirjal. Ta rastlina je sestavina mnogih zeliščnih zmesi za želodec, izvlečki sestavljajo zdravila proti želodčno-črevesnim in žolčevodnim težavam, eterično olje pa najdemo le v pripravkih za zunanjo rabo. Naše babice in dedki pa se bodo gotovo spomnili, da so kolmež uporabljali tudi pri zdravljenju živine – z njim so živali uravnavali težave s prebavo in povečati tek, poparek korenine pa so uporabili za spiranje ran ter tudi za pranje las! Kolmež najdemo ob potokih, rekah in na močvirnatih tleh," pravi Miha.
POSADIMO SI GA DOMA
Kolmež za svojo rast potrebuje stalno vlažno prst, še bolje pa se bo počutil v plitvi vodi. V naravi ga pri nas ni dovoljeno nabirati, saj je zaščiten in redek. Sadiko lahko kupimo v bližnji vrtnariji in si ga posadimo doma. Korenine kopljimo jeseni ali zgodaj spomladi. Skrbno jih očistimo, narežimo in posušimo v senci. Jaz ga imam posajenega v vrtnem ribniku, kot okras in kot domače zdravilo.
KAKO GA UPORABLJAMO
Krop se prelije čez žličko (1,5 g) posušenih korenin, lahko pa se prelije tudi hladna voda in nato za krajši čas zavre, po 3–5 minutah pa se precedi. Kot aromatična grenčina se popije skodelica med obroki do 3-krat na dan. Čaj pomaga proti zgagi, preveliki količini kisline v želodcu, želodčnim razjedam, napihnjenosti, slabi prebavi. Za kopel se uporabi 100 g rastline, ki jih skuhamo v 1 litru vode in dodamo kopeli. Kopel pomaga proti ozeblinam, revmatizmu, sladkorni bolezni, pasastim izpuščajem, prhljaju, kožnim lišajem. Sok pomaga pri očesnih vnetjih ter vnetjih ustne votline ter žrela. Pri sladkorni bolezni čez noč namočimo čajno žličko kolmeževih korenin v skodelico hladne vode. Zjutraj pogrejemo, precedimo in spijemo en požirek pred jedjo, dnevno največ 6 požirkov.
V številnih raziskavah so proučevali zlasti eterično olje. Deluje protikrčno z neposrednim učinkom na gladke mišice, zavre pa tudi želodčno razjedo ter uniči nekatere kužne bakterije v žrelu in želodcu. Zmožno je antidepresivnega delovanja, ker zavira dejavnost encima monoaminooksidaze. Pomirja in podaljša spanje po uspavalih ter stopnjuje morfinski učinek. Zunanje odpravi uši in odganja nadležne žuželke.
RABA V LJUDSKI MEDICINI
Kolmežov čaj priporočajo za krepitev spomina. Čaj iz enakih delov kolmeževe korenike in pelina pa za želodčne in ledvične slabosti. S prevretkom so nekdaj umivali glavo in tako krepili lasišče. V sobi razprostrto kolmeževo listje prežene mrčes. Kolmeževa pijača pomaga moškim pri oslabeli spolni moči. Kolmežev ekstrakt, olje ali vino se uporabljajo za želodčno oslabelost in tegobe ter zoper napenjanje. Kolmeževe kopeli ugodno vplivajo na prekrvavitev mrzlih rok in nog. Izpiranje ust s čajem pomaga pri oslabelih dlesnih in zobobolu. V obliki kopeli ali obkladkov pa ga v ljudskem zdravilstvu uporabljajo tudi pri ognojkih in rakastih čirih.
Včasih so se odvajali kajenja s pomočjo žvečenja kolmeževih korenik, saj je kadilca sililo na bruhanje in tako se je kajenja odvadil.
Kopel:
Če čaj iz kolmeževih korenik dodajamo kopeli, to pomaga pri živčnih nespečnostih in tudi pri ženskih bolečinah v trebuhu. Za takšno kopel zavremo pol kilograma korenik v 5 litrih vode, pustimo stati pol ure in dodamo topli vodi. Nato se v tej grenki kopeli kopamo 20 minut. Takšne kopeli pomagajo tudi pri slabi prekrvljenosti nog in rok, saj spravljajo v red krvni obtok.
Priprava čaja iz kolmeževe korenike:
Čajno žličko drobno narezane korenike namakamo 8 ur v mrzli vodi in popijemo po potrebi, ali pa jo prelijemo z vrelo vodo in po petih minutah precedimo.
Kolmeževo vino:
20 g korenike namakamo v litru vina 6 tednov. Nato precedimo. Pijača krepi celotno telo, predvsem pa oslabel želodec.