Holesterol, krvni tlak in družinska anamneza so dejavniki, na podlagi katerih zdravniki najpogosteje napovedo kolikšno je tveganje za srčno-žilne bolezni. Pozabljajo na še en ključni dejavnik: obloge v ožilju.

»Trenutni pristop ohranjanja zdravega srca je tako arhaičen. Način zdravljenja moramo nujno spremeniti, ponuditi moramo nekaj revolucionarnega,« pravi zdravnik Steven Masley, avtor knjige The 30 Day Heart Tune-Up. Masley meni, da lahko realno starost srca (in s tem tveganje za morebitna obolenja), določimo s preverjanjem količine oblog v ožilju, ki obkroža srce. »To, kar v resnici postara srce, so obloge v arterijah,« pravi. Med najpogostejšimi vzroki smrti so bolezni koronarnih arterij (CAD), to je stanje, ki povzroči zožitev in otrdelost arterij, zato ker se v njih nabirajo holesterol, maščobe in kalcij. Za številne ljudi je srčni napad njihov prvi simptom. Če čakamo do tega trenutka, smo že prepozni.

Krivec ni holesterol

Primarni povzročitelji oblog in sovražniki srca so sladkor in trans maščobe in ne holesterol. »Sestavini sta biokemični ekvivalent plastiki, ki ju vbrizgamo v veno. Sladkor naredi oblogo na notranji strani arterij, trans maščobe pa bolj balzamirajo tekočino,« piše Masley. Najenostavnejši način merjenja oblog je merjenje debeline karotidne intime (CIMT test), kar naredijo z ultrazvokom srčnih arterij.

Zdravljenje s hrano

Obloge lahko odpravimo z uživanjem uravnotežene prehrane. Ta je pretežno sestavljena iz sadja in zelenjave, pustega mesa, rib in stročnic. Ob tem je priporočljiva redna zmerna telesna aktivnost. 90 odstotkov obolenj lahko preprečimo prav s tem. Priporočljiva živila, ki morajo biti na dnevnem jedilniku so:

  • voda
  • rdeče vino (zmerno)
  • ekstra deviško oljčno olje
  • oreh in orehovo olje
  • divji morski sadeži
  • organska perutnina iz proste reje
  • fižol
  • avokado
  • kakav (temna čokolada, če je 70% kakava)
  • zdrave začimbe (kari, ingver, čili, česen)

 

Srčni smuti

Potrebujemo:

20 gramov beljakovin v prahu  

1 skodelico zamrznjenih sadežev (borovnice, maline, organske jagode)

1 skodelico mandljevega ali kokosovega mleka

1 žličko chia semen, lanenih semen ali vlaknin

Sestavine damo v mešalnik in mešamo, dokler se povsem ne zgostijo.

 

Prepolovimo tveganje za kap
Švedska raziskava je potrdila, da so ženske, ki so upoštevale teh pet nasvetov, za 54 odstotkov zmanjšale tveganje za kap, za kar 64 odstotkov pa tveganje za infarkt.

Zdravo se prehranjujmo: Zdrava prehrana vključuje uživanje več sadja, zelenjave, rib, polnozrnatih žitaric in uživanje mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob ter malo ali nič rdečega mesa, predelanega mesa in polnomastnih mlečnih izdelkov, ki vsebujejo sladkor, pecivo, belo moko ali škrob.

Redno telovadimo: Idealno je, če smo trikrat tedensko 40 minut ali več zmerno telesno aktivni oziroma vsak dan vsaj uro lažje telesno aktivni.

Prenehajmo kaditi: najbolje je, da ne kadimo, če pa že kadimo, se raje odvadimo.

Zmerno pijmo: na teden spijmo največ tri decilitre alkohola.

Shujšajmo: telesno težo spravimo na tolikšno število kilogramov, da bomo dosegli ITM 25, kar je najbolj optimalen indeks telesne mase.