Ne boste verjeli, kaj vse lahko v hipu ubije željo po intimnosti ...

Stres

Veliko ljudi je bolj učinkovitih, če delajo pod pritiskom, vendar to ne velja za spolno zmogljivost. Stres na delovnem mestu, finančne težave, bolezen v družini ali zgolj dinamičen življenjski stil s slabimi prehranskimi navadami terja davek na spolno življenje. Če se znajdemo v taki situaciji, se naučimo tehnik za obvladovanje stresa, dihalnih vaj, kot zadnje pa poiščimo pomoč zakonskega svetovalca.

Težave v partnerstvu

Da bi izboljšali spolnost, je treba rešiti ključna vprašanja in premostiti razlike. Čustvena bližina igra ključno vlogo pri spolni strasti, posebej pri ženskah. Slaba komunikacija, nezvestoba, nenehno prepiranje namreč zvezo uničujejo.

Alkohol

Če vedno potrebujemo nekaj pijače, da si zaželimo intimnosti, potem je nekaj narobe z našim spolnim življenjem. Alkohol med ljudmi velja za afrodizijak, ki odstranjuje ovire in zadržke pred seksom, na dolgi rok pa v resnici ubija libido. Pijanost celo odvrne partnerja od spolnosti ali se konča z zanič seksom. Enako velja za druga poživila.

Premalo spanja

Pomanjkanje spanja je eden največjih morilcev spolnosti. Konec koncev, če začnemo smrčati takoj, ko zlezemo pod odejo, najbrž ne bomo imeli zelo aktivnega spolnega življenja. Če imamo težave s spalno apnejo ali nespečnostjo, ki povzroča težave, se začnimo zdraviti. Poskusimo odpraviti vse, kar moti naše spalne navade, ker premalo spanja vpliva na utrujenost, ta pa na zmanjšanje libida.

Zdravila

Izguba libida je stranski učinek, ki ga povzroča večina zdravil. Zdravnika prosimo, da predpiše alternativo ali spremeni odmerek, če menimo, da so zdravila 'napadla' spolno slo: antidepresivi, antihistaminiki, zdravila za zmanjšanje krvnega tlaka, peroralni kontraceptivi, zdravila proti virusu HIV, sintetični progesteron-medroksiprogesteron, finasterid ali kemoterapija.

Samopodoba


Če se počutimo, da nismo dovolj seksi, imamo najbrž slabo samopodobo. Veliko moških se obremenjuje s tem, da je penis premajhen; ženske skrbi velikost prsi, trebuha in zadnjice. Usposobljen svetovalec ali vaje za krepitev samopodobe nam bodo pomagali razviti pozitivno podobo o telesu, posledično pa se bo povečal naš libido.

Debelost

Debelost neposredno vpliva na spolno slo in spolno udejstvovanje. Vzroki so povezani s socialno stigmo, slabo samopodobo, nezadovoljivimi partnerskimi odnosi in preprostimi težavami v spolnosti. Izguba telesne teže lahko izboljša kakovost odnosov.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija (ED) je zdravstveno stanje, za katerega je značilen omejen tok krvi v penis, kar vodi do erektilnih težav. Moški, ki trpijo zaradi ED, verjetno skrbi spolno udejstvovanje in to ubija spolni užitek.

Nizek testosteron

Količina testosterona v telesu določa raven spolne sle. Če testosterona primanjkuje, bo libido (pre)nizek. Da bi povečali libido, bo potrebna terapija s testosteronom.

Depresija

Depresija ubija dvojno: sama po sebi znižuje libido, antidepresivi pa tako ali tako. Zdravljenje klinične depresije je nujno potrebno; z nizkim libidom pa se ukvarjajmo, ko bomo zajezili depresijo.

Debelost


Debelost je neposredno povezana s pomanjkanjem spolne sle in slabo spolno predstavo. Vzroki za to so običajno povezani s socialno stigmatizacijo, nizko samopodobo, nezadovoljivimi odnosi in preprosto težavami pri spolnem odnosu. Izguba teže lahko zagotovo vodi do boljšega seksa.