Znanstveniki so odkrili majhno skupino celic, ki so ključnega pomena za popravljanje poškodb na testisih. Proučevali so mehanizme celične obnove, s katerimi bi razvili načine za ohranitev plodnosti, kar bi lahko koristilo fantom, ki prejemajo kemoterapijo.

Zunanji dejavniki, na primer sevanje in kemoterapija, močno vplivajo na moške testise, to pa lahko privede do neplodnosti. Poškodbe lahko popravimo z notranjimi celičnimi mehanizmi, so ugotovili strokovnjaki.
Z uporabo molekularnih orodij je raziskovalna skupina odstranila novo odkrite celice – znane kot celice Miwi2 – pri miših. Za razliko od zdravih miši, miši brez celic Miwi2 niso mogle odpraviti poškodb, kar je še dodatno poudarilo vlogo Miwi2 celic pri regeneraciji. Angleška raziskava je pokazala še, da celice Miwi2 kot odgovor na škodo razvijejo neke posebne lastnosti, zaradi česar se obnašajo kot matične celice, za katere vemo, da obnavljajo tkivo.

Študija je podlaga za možnosti zdravljenja dečkov, ki se v predpubertetnem obdobju zdravijo za rakom in ki semenčic ne morejo dati v semensko banko. Pri prepoznavanju te ključne skupine celic so znanstveniki naredili pomemben korak pri razumevanju celične obnove v testisih. Študija na miših kaže, da bi bilo koristno zamrzniti dodatne celice, da bi povečali možnosti za prihodnje zdravljenje.

Naslednji korak bo identifikacija ekvivalentne skupine celic pri ljudeh. Študija, ki jo je podprl Evropski raziskovalni svet, je potekala v sodelovanju z Univerzo v Oxfordu in Evropskim laboratorijem za molekularno biologijo v Italiji. Ugotovitve so bile objavljene v Journal of Experimental Medicine.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si