Otrok med prebolevanjem vročine v nasprotju z vsesplošnim prepričanjem v resnici rabi le troje: počitek, tekočino in prisotnost ljubečega starša. Ko dovolimo, da vročina opravi z mikrobi in strupi, bo otrok v večini primerov zdrav že v dveh dneh.

Vročina je čudovit obrambni mehanizem, s katerim se telo brani pred mikrobi in strupi. Še antični zdravniki so slavili vročino kot najboljše zdravilo. Povišana telesna temperatura ni bolezen in niti ni stanje, ki bi ga bilo treba preganjati. To je naš najboljši zaveznik pri premagovanju patogenih organizmov. Če ustavimo vročino, lahko sovražniku na stežaj odpremo vrata.

Če ima vaš otrok vročino, poskrbite, da mu bo dovolj toplo, da bo počival in imel vašo polno podporo. Zagotovite mu dovolj tekočine, s hrano pa ga nikar ne silite, še najmanj s takšno, ki jo bo zaužil le zaradi dobrega okusa (sladkarije, žemljice, čips, hrenovke, itd.) Tekočina je ključnega pomena in včasih se je treba zelo potruditi, da otrok ne dehidrira. Če ne gre drugače, otroku vodo v usta vlivajte s pomočjo kapalke. Pri vročičnem otroku je še bolje posegati po domačem izotoničnem napitku ali kakosovi vodi iz mladih surovih kokosov.

Domač izotonični napitek

Otrok med potenjem izgublja veliko dragocenih mineralov, zato je vodi koristno dodati malo himalajske ali druge soli brez kemičnih dodatkov (da dosežemo približno 0,9 – odstotno koncentracijo). Še bolje je, če otroku v ta namen pripravimo preprost izotonični napitek, ki je prijetnega okusa in dober vir številnih vitaminov in mineralov.

1 l vode

2 žlički (9 g) soli brez kemičnih dodatkov

oziroma 4 – krat toliko že raztopljene soli (slanice)

1 žlica melase ali medu

sok ene pomaranče ali grenivke

(lahko tudi dveh limon ali limet)

 

Pri vročini pomagajo naslednje začimbe:

Čebula

Črna kumina

Galgant

Koromač in koper

Kumin

Limonska trava

Melisa

Meta

Pehtran

Timijan

Triplat

Vrtnica

Žafran

 

O pomembnostih vročine in nevarnostih zbijanja si preberite v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke, dosegljiva na www.misteriji.si

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si