Skoraj vsaka ženska se med nosečnostjo namreč vpraša, katera hrana je zanjo varna.
Redkvice vsebujejo minerale in vitamine, ki koristijo ne le materi ampak tudi še nerojenemu otroku. Ker vsebuje veliko kalcija, pomaga pri izgradnji zob, kosti in mišic. Zaradi visoke vsebnosti folne kisline zagotavlja, da se otrok rodi zdrav. Redkvica vsebuje tudi kalij, vitamin C in železo, ki jih potrebujeta oba, mati in otrok. Ključnega pomena pa je, da vemo, kako redkvico prav zaužiti, da bo z otrokom vse v redu. Če je ne uživamo na pravi način, lahko zdravju otroka škodi.
Kako jesti redkvico?
Preden nameravamo iz redkvice pripraviti kakršnokoli jed, poskrbimo, da jo dobro operemo z mlačno vodo. Dobro postrgamo umazanijo, če ne gre drugače, tudi z rokami. Lahko jo narežemo na kolobarje in potresemo po solati. Lahko jo tudi skuhamo. Na hitro ocvrta ubija parazite in bakterije. Poleg redkvice operimo tudi liste. Odvisno od tega, katero vrsto hrane pripravljamo, skuhajmo tudi liste. Obstaja več načinov dodajanja redkvice prehrani. Lahko jo celo narežemo v zelenjavno juho ali jo ocvrto damo med testenine.
Kako naj ne jemo redkvice?
Redkvico običajno užijemo surovo. Toda v času nosečnosti ni pametno, da jo uživamo na tak način. Surova redkvica namreč lahko vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo okužbe in druge bolezni. Imunski sistem je namreč v času nosečnosti bolj občutljiv in dovzeten za bakterijske in parazitske okužbe.
Redkvica raste v zemlji. Če so tla kontaminirana, lahko dobimo toksoplazmozo. To je stanje, ki se pojavi, če zaužijemo hrano, ki je zrasla v onesnaženih tleh. Onesnažena redkev lahko povzroči tudi okužbo z E.coli in salmonelo. Zelenjavo moramo zato pred zaužitjem dobro očistiti. Tudi surovi listi so nevarni v času nosečnosti, zato jih prej dobro operimo. Nosečnost je lahko najlepše obdobje matere. Če v tem obdobju dobro skrbi zase in za otroka, bosta srečna oba, ona in otrok.