Jed, ki jo obožujejo vse generacije, in hkrati ena prvih, ki jo znajo samostojno pripraviti že otroci. Ker se klasične palačinke iz bele moke uvrščajo med nezdrave sladice, že s tem, da moko zamenjamo s polnovredno, naredimo pomemben korak v prid zdravju.

Razlika v okusu je majhna in manj pomembna – sploh zato, ker je pri palačinkah najpomembnejši namaz. In s polnovrednim namazom lahko ustvarimo vrhunsko sladico, ki jo bomo otroku brez slabe vesti pripravili večkrat.

Ajdove palačinke

0,5 l mineralne vode

200 g ajdove moke

2 žlički vinskega kamna

2 žlički koruznega škroba

Sestavine gladko zmešamo in pustimo v hladilniku vsaj nekaj ur (najbolje čez noč). Druga pomembna podrobnost je, da zmes pred peko pustimo stati pol ure na sobni temperaturi. Tretja skrivnost je vroča ponev – pri 100-odstotno ajdovih palačinkah je bistveno, da je ponev zelo dobro segreta, da se palačinke hitro zapečejo. Na plinskem štedilniku bo šlo najlažje.

Če se vam palačinke trgajo, ker ne morete doseči prave temperature, je rešitev, da v testo dodate nekaj, kar bo povečalo elastičnost. Če zaradi alergij ne morete dodati bele moke ali jajc, lahko problem rešite z žlico tapioke, ki se obnaša, kot če bi v testo dodali dva jajčna beljaka.

'Skoraj' ajdove palačinke

Te lahko pripravimo tako, da zamešamo:

4 dcl mineralne vode

100 g ajdove moke

50 g pirine svetle moke

Pustimo, da testo stoji nekaj ur v hladilniku, da se lepo poveže. Potem ga vzamemo nazaj ven vsaj 20 minut pred pečenjem palačink. Skrivnost dobrih palačink je tudi v tem, da jih pečemo na dobro segreti ponvi, sicer se bodo trgale. Najbolje je to početi na plinskem štedilniku.

Pisane palačinke

Naredimo izbrano različico testa in potem del prelijemo v drugo posodo. Raztopimo kakav ali fino rožičevo moko in s tem pobarvamo drugi del testa. Ko delamo palačinke, vlijemo v ponev malo bele in zatem malo rjave zmesi. Otroci bodo navdušeni nad pisanimi palačinkami in jih sploh ne bo zanimalo, zakaj niso videti bolj svetle

Palačinke brez jajc

Palačinkam daje elastičnost predvsem lepilo, ki ga ustvarita voda in moka. Torej, če delamo brez mleka in jajc, zamešamo vodo in moko, pustimo stati 15 minut, da se razvijejo glutenske vezi, in šele potem dodamo ostale sestavine.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si