Kako si lahko pomagamo pri gastritisu z fitoterapijo?

Od tega, kje moški preživijo otroštvo, je odvisen njihov testosteron, pravijo študije. Ko je ogroženo preživetje, lahko raven hormona testosterona pade.

Raziskovalci že dolgo vedo, da lahko hormon testosteron narašča in pada glede na človekovo okolje ali življenjske razmere. Poroka, očetovstvo, stres ali celo držanje otroške lutke lahko vplivajo na to, da prisotnost hormona v telesu naraste ali se zniža. Znanstveniki do danes niso vedeli, zakaj imajo nekatere populacije naravno višjo raven testosterona kot druge.

Nova angleška študija kaže, da okolje, v katerem moški odrašča, določa raven testosterona, kar spodkopava prejšnje prevladujoče teorije, po katerih naj bi količina hormona bila odvisna od genov oziroma rase.

Življenje v ogroženih in industrijskih območjih lahko vpliva na ravni hormonov

Po besedah biološkega antropologa univerze v Durhamu, ki je raziskavo opravila, dr. Kesson-a Magid-a (bil je tudi glavni avtor študije, ki je sicer objavljena v reviji Nature Ecology and Evolution), lahko povprečne ravni testosterona zelo variirajo. To je odvisno od tega, kje moški živijo. "Višjo raven testosterona imajo moški, ki živijo v bogatejših, post-industrializiranih državah Evrope ali Severne Amerike. Moški, ki živijo v revnejših delih sveta ali v krajih, kjer se večina prebivalstva spopada z višjimi stopnjami bolezni, pa imajo nižjo raven testosterona," pravi.

Študija je bila namenoma zasnovana tako, da je primerjala ljudi iz povsem različnih (nasprotnih) okolij, da bi lažje ugotovili izvor razlik med ravnmi hormonov. Raziskovalci so domnevali, da bo v Združenem kraljestvu manj izzivov iz okolja za moške kot v Bangladešu. "Nismo vedeli, ali so te razlike posledica tega, kako so se sedaj že odrasli moški odzvali na svojo bližnjo okolico ali so bile te razlike zastavljene že v zgodnji starosti," pravi.

Koga so spremljali in zakaj?

Bangladeš sodi med najrevnejše države na svetu. Podhranjen je en od treh otrok, mlajši od pet let. Da bi zagotovili, da pomanjkanje hrane ne bi preveč vplivalo na rezultate študije, so raziskovalci preučili del prebivalstva srednjega razreda, ki ima v lasti zemljišča, ljudi, ki jih učinki okolja skrajne revščine običajno ne bi prizadeli.

Raziskovalci so zbrali podatke o 359-ih moških, ki so sodili v eno od petih skupin: moške, rojene in odrasle v Bangladešu, moške iz Bangladeša, ki so v otroštvu migrirali v Veliko Britanijo, moške iz Bangladeša, ki so se v Veliko Britanijo preselili kot odrasli, druga generacija Bangladeških migrantov, to so otroci, ki so se rodili in odrasli v Veliki Britaniji in etnični Evropejci rojeni v Združenem kraljestvu.

Kdo je imel največ testosterona?

Magid in njegovi sodelavci so ugotovili, da imajo moški iz Bangladeša, ki so odrasli in živeli kot odrasli v Veliki Britaniji, občutno višje ravni testosterona v primerjavi z moškimi, ki so odrasli in živeli v Bangladešu. Bangladeši v Veliki Britaniji so tudi prej prišli v puberteto in so bili višji od moških, ki so v Bangladešu preživeli otroštvo.

Dejavniki, ki določajo raven testosterona

Razlike v ravni testosterona so posledica količine energije, ki jo telo lahko vloži v tvorbo hormona, trdijo avtorji. V Bangladešu so morali moški porabiti energijo za boj proti bolezni ali premagovanju slabe prehrane (premalo hranil) v dobi odraščanja. Več energije je bilo usmerjene v preživetje, manj v tvorbo testosterona.

Otroško okolje vpliva na raven hormonov

"Rezultati študije podpirajo idejo, da okolje, ki ga človek doživlja v mladosti, vpliva na raven testosterona v kasnejših letih življenju," pravi Magid in dodaja, da etnična pripadnost ali okolje, kjer moški živijo kot odrasli, manj vpliva na raven hormonov. "Poleg tega se zdi, da se ta nastavitev ravni testosterona pri odraslih ne razvije iznenada, ampak je določena v poznejšem otroštvu," pravi. „Podatki kažejo, da se starejši dečki lahko prilagodijo svojemu okolju v najstniških letih; to je kasneje, kot sem pričakoval."

Genetski markerji še vedno vplivajo na raven testosterona
Geni najverjetneje pomembno vplivajo na raven testosterona, pravi Magid. "Obstaja velika količina dokazov, da se raven testosterona ujema z nekaterimi genetskimi markerji, in da se nivo testosterona prenaša iz roda v rod," pravi. V tej študiji so raziskovali razlike v testosteronu med populacijami in ne med posamezniki znotraj njih, dodaja.

Posledice teh ugotovitev na zdravje bi lahko vplivale na zdravje nekaterih populacij. "Rezultat tega, da so imeli otroci migrantov v Združenem kraljestvu višjo raven testosterona kot moški, ki so se rodili nepriseljencem, kaže na to, da je pri teh moških morda večje tveganje za povečanje prostate v poznejšem življenju," pravi Magid in dodaja, da bodo morda ti moški morali biti posebno pozorni na presejalne programe za bolezen prostate. "Naslednji korak je ugotoviti, ali imajo otroci migrantov večjo pojavnost simptomov, povezanih z boleznijo prostate, na primer benigno hiperplazije prostate (poznano tudi kot povečana prostata)," pravi.

Na raven testosterona pa seveda vpliva tudi debelost, kajenje in pitje alkoholnih pijač ter stres.

www.everydayhealth.com