Zgodnja izpostavljenost alergenom v hrani lahko skozi poškodovano kožo spodbudi razvoj alergij na hrano.
To teorijo je potrdila tudi nedavna študija. Razkrila je, da je bilo več alergij na hrano pri otrocih, ki so imeli okužbo kože ali ekcem v prvem letu življenja. Alergij na hrano je vse več, ima jo vsak peti otrok. Vzrok alergijam naj bi bilo zgodnje izpostavljanje mikrobom, ki vplivajo na imunski sistem. Raziskave so pokazale, da ima alergija na hrano manj zveze s higieno – na primer izpostavljenost živalim – kot astma. »Povezava med alergijami na hrano in zgodnjim infekcijam kože ali ekcemi mečejo nekaj slabe luči na razvoj alergij na hrano. Ugotovitve podpirajo hipotezo, da se preobčutljivost na hrano začne z izpostavljenostjo skozi kožo. To bi lahko imelo za posledice preprečevanje alergij na hrano. Študija je zajela 1.359 udeležencev, vse, od novorojenčkov do enaidvajsetletnikov, z in brez alergij na hrano. Raziskava je potekala tudi med brati in sestrami sodelujočih, ki bi lahko imeli alergije. Podoben genetski ustroj naj bi avtorjem pomagal oceniti vpliv različnih dejavnikov na alergije na hrano in astmo. Tako so proučevali vpliv rabe antibiotikov, zgodovino infekcij, število bratov in sester, izpostavljenost živalim in druge dejavnike tveganja, na primer ali so bili otroci rojeni s carskim rezom in ali so se dojili. Manj alergij na hrano so imeli otroci, ki so imeli veliko bratov in sester in ki so bili ustrezno negovani od rojstva.