Obilje, v katerem živimo, je prineslo tudi več pasti, v katere se lahko ujamemo. Prav najbolj mamljivi prehranski izdelki za pisanimi ovojnicami skrivajo marsikaj, kar lahko ruši zdravje in zavira normalen razvoj našega otroka. Najti kompromis med tem, da bo otrok sit (in ne siten), obenem pa bo hrana vir njegovega zdravja, ni vedno preprosto.
Ponudba živil je bogatejša kot kdaj koli, staršem pa kronično primanjkuje časa, da bi se kritično poglobili vanjo. Tako razmišljata Sanja Topolovec in Sanja Lončar v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.
Pojasnjujeta zakaj oziroma katere začimbe so za otroke primerne, zakaj so najpomembnejši antioksidanti in vir vitaminov in mineralov. V knjigi izvemo v čem je glavna moč začimb, zakaj jih sme uživati tudi dojenček, zakaj so boljše od prehranskih dopolnil in kdaj začimbe sploh lahko dodamo. V reviji Preventiva bomo v vsaki številki delili nekaj ključnih razmišljanj avtoric, ki vam bodo koristile pri pripravi obrokov.
Začimbe niso najbogatejši vir vitaminov in mineralov, a nikakor tudi ne zanemarljiv. Prav zato, ker jih lažje skrijemo v običajno prehrano kot velike porcije sadja in zelenjave, lahko ob redni uporabi postanejo še kako pomemben vir dragocenih mikrohranil. Še več, količina je v resnici precej manj pomembna, kot si mislimo.
Pa poglejmo vitamin C. V reviji Nature so leta 2000 objavili rezultate testiranj, v katerih je dr. Liu primerjal vsebnost vitamina C v prehranskih dopolnilih in jabolku. Antioksidativni učinek 100 g jabolka (kar je približno polovica sadeža) je enakovreden 1.500 miligramom vitamina C, kar je 250-kratnik 6 miligramov, kolikor ga vsebuje pol jabolka. Jabolko namreč ne vsebuje le vitamina, ampak tudi številna fitohranila in fitokemikalije, ki podpirajo antioksidativno moč vitamina C. Če želimo dostopati do njih, bomo morali pojesti celo jabolko. Dr. Liu je na preprostem primeru dokazal, da je uživanje celega živila bolj učinkovito kot jemanje vitaminskih dodatkov. Z njimi so obogatena tudi živila za otroke, ki ne le podražijo izdelek, ampak neredko dajejo lažen občutek, da so tovrstni izdelki boljši za otrokovo zdravje.
Priporočene količine vitamina C za otroke
Starost Priporočena količina
6 mesecev 40 mg
7 – 12 mesecev 50 mg
1 – 3 let 15 mg
4 – 8 let 25 mg
9 – 13 let 45 mg
14 – 18 let (fantje) 75 mg
14 – 18 let (fantje) 65 mg
Kljub temu, da otrok ne bo zaužil celega šopka drobnjaka, bo le z nekaj bilkami, iz katerih mu pripravimo namaz, že dobil enako količino vitamina C kot če bi zaužil celo jabolko. Drobnjak ob tem vsebuje še magnezij, kalij, kalcij, fosfor in železo. 100 gramov svežega timijana vsebuje trikrat toliko vitamina C kot enaka količina limon, skoraj šestkrat toliko kalcija kot enaka količina pomaranč, šestnajstkrat toliko magnezija kot enaka količina sveže zelene paprike in tako dalje. Če seštejemo ščepce vseh začimb, ki bi jih otroku lahko ponudili vsakdan, se močno približamo prehranski vrednosti sadja in zelenjave z domačega vrta.
Dobri viri vitamina C so še koprive, pa timijan, bazilika, koper, rožmarin, peteršilj, pa paprika, pomaranča, kivi in jagode.